Een basisschool

in de Griekse bergen

In de Griekse bergen vlakbij Thessaloniki, is er een Grieks dorpje. Met 900 inwoners is het voor Griekse begrippen ook best een flink dorp. Een groot deel van het dorp heeft voorouders uit Pontos. Een gebied rond de zwarte zee. Deze Griekse vluchtelingen brachten hun eigen tradities en gebruiken mee, hun taal, hun dansen en hun keuken. Kryoneri, wat koud water betekent, voelt als een tweede thuis. In dit dorpje ben ik naar school gegaan, heb ik met de koeien van mijn neef gespeeld, vertelde mijn opa verhaaltjes over Giorika en Kostika.

Die basisschool bestaat nog steeds

Die basisschool waar ik naar toe ging, die bestaat nog steeds. Door de crisis zijn veel jonge gezinnen vertrokken, waardoor de school nog maar 35 kinderen telt. Veel gezinnen hebben het niet breed en vanuit de overheid wordt er weinig gefinancierd. Zo kopen de leraren zelf vaak het materiaal wat ze gebruiken in hun lessen.

Oudervereniging

De kanjers op de foto vormen samen de oudervereniging. Zij zetten zich in om excursies en activiteiten te organiseren en de docenten te ondersteunen. Ook helpen zij geld in te zamelen voor de school. Dit geld wordt gebruikt voor verschillende zaken, zoals bijvoorbeeld

  • boeken te kopen voor de schoolbibliotheek
  • uitstapjes te financieren, zodat deze ook mogelijk zijn voor de kinderen waarvan de ouders dit niet kunnen betalen
  • knutselmateriaal voor de schoollessen

Gastvrijheid

In 2019 gingen we met 20 Nederlandse studenten op schoolexcursie naar Thessaloniki. We gingen ook op bezoek bij de basisschool. We waren zo ontroerd door de gastvrijheid. De kinderen hadden liedjes voorbereid, er was een bbq georganiseerd met dans uitgevoerd door de kinderen en jongeren en we kregen een uitgebreide rondleiding door het dorp inclusief een bezoek aan een veehouder. Je kunt je de hillariteit wel voorstellen van de Nederlandse jongeren toen ze ineens tussen de geiten stonden.

Hulp vanuit Nederland

We waren zo ontroerd door de gastvrijheid, dat we besloten om na te denken hoe we de kinderen van de school konden helpen. Voorheen ging een klein deel van de kookworkshops naar het dorp. Nu gaat per verkocht kookboek 1 euro naar de basisschool.  Het goede doel is de basisschool in het dorp. Ik vond het een mooie gedachte dat door het kopen van het boek je ook de basisschool ondersteunt.

Jouw tips zijn welkom

Ik sta open voor tips en trics om activiteiten om geld in te zamelen voor de basisschool. Dus ik ben benieuwd naar jouw ideeën! Heb je tips, of iets anders wat je wilt delen over dit onderwerp? Laat je reactie achter of mail naar elefteria@kokenmetelefteria.nl

Copy link
Powered by Social Snap