GRIEKSE GERECHTEN

Voor de winter

winter Griekenland

Griekse gerechten worden vaak in relatie gebracht met de zomer. De meesten denken toch aan zon, zee en strand bij het horen van Griekenland. Wist je echter dat Griekenland hele koude winters heeft? De temperatuur in de verschillende regio’s van Griekenland lopen ’s winters nogal uiteen.
Mijn dorpje Kryoneri, in het noorden van Griekenland, ligt op 620 meter hoogte. Dat zorgt voor milde temperaturen in de zomer, maar ook voor koude winters.

winter Griekenland

Sneeuw

Sneeuw valt er vrijwel ieder jaar. En als ik het over sneeuw heb, dan heb ik het dus niet over een beetje nat sneeuw wat de volgende daar weer verdwenen is. Dan heb ik het over centimeters sneeuw dat er voor zorgt dat je afgesloten wordt van de buitenwereld. Dat er voor zorgt dat je juf niet naar je dorp kan komen, waardoor je geen school hebt. Urenlang speelplezier buiten in de koud.

Speciale winterse Griekse gerechten

Bijna iedereen in mijn dorpje heeft een houtkachel. Zo’n houtkachel met een fornuis en oven. Op zo’n koude winterse dag stopte mijn overgrootmoeder een aardappel in de oven van de hotkachel. Als deze gaar gepoft was, haalde ze hem eruit. Ze pelde voorzichtig de schil eraf, smeerde er roomboter op en strooide er zout op. Of ze zette een briki met water op het fornuis van de houtkachel en liet thee trekken. Samen met honing dronken we daarna de thee op. Ik wordt nostalgisch ik als ik aan deze momenten terugdenk. En als ik aan de winter denk, zijn er een aantal Griekse gerechten die favoriet bij mij zijn. Ik heb een top drie voor jullie gemaakt.

Gigantes sto fourno

Witte bonen horen bij de Griekse winter. De grote variant heet in het Grieks gigantes. Dat betekent reuzen. Je kunt er fasolada mee maken, of de variant uit de oven. Niet moeilijk te maken, maar wel tijdrovend. Maar het is alle moeite waard. En het past perfect bij de winter. Lees hier het recept van dit gerecht.

gigantes

Trachana

Pontische soep. Ken jij trachana? Een deegproduct wat veel gebruikt wordt in de Grieks Pontische keuken. Het product wordt in de zomer gemaakt, maar vooral in de winter gegeten. Je kunt er een pita mee maken, maar in de winter maak je er voornamelijk lekker soep mee. Voor ontbijt of lunch. Ga jij hem deze winter maken? Hier kun je het recept nalezen.

Stifado

Wellicht een van de meest bekende Griekse gerechten, stifado. Gestoofd rundvlees met sjalotjes en heel veel liefde. Essentieel zijn de verschillende kruiden als kaneel, laurier en komijn. Lekker met kritharaki (orso) of rijst. Klik hier voor het volledige recept van stifado inclusief video.

Wat is jouw favoriete winterse gerecht?

Stifado
Copy link
Powered by Social Snap