Griekse kookboeken

Griekse kookboeken heb je in alle soorten en maten. De meeste Griekse kookboeken die ik heb zijn eerlijk gezegd in het Grieks. Echter heb ik ook een aantal Nederlandstalige pareltjes in mijn boekenkast staan. En aangezien ik regelmatig om tips gevraagd word, werd het tijd om deze blog te schrijven. Totdat ik mijn eigen kookboek geschreven heb, hier wat prachtexemplaren die in jouw boekenkast zouden moeten staan.

Culinaria Griekenland

Normaal gesproken bewaar je het beste voor het laatst. Niet in deze blog. Over Culinaria Griekenland ben ik erg enthousiast. Dit Griekse kookboek is een dikke bundel (bladzijden) vol met recepten. De bekende en minder bekende recepten staan erin. Het staat vol prachtige foto’s en achtergrondinformatie. Over feestdagen, over tradities, over gebruiken.
Wat ik zo ontzettend tof vind aan dit boek is dat het per regio van Griekenland is ingedeeld. Per regio wordt ingezoomd op de producten waar de regio om bekend staat. Zo kun in je het hoofdstuk Chalkidiki meer lezen over honing, over vis en de heilige Athos. Culinaria Griekenland is een mooie aanwinst voor je boekenkast.

Greek, uit de keuken van George Calombaris

Een Grieks kooboek van een hele andere orde is Greek, uit de keuken van George Calombaris. Geen traditionele Griekse recepten, maar recepten geïnspireerd op de Griekse keuken. Wat dacht je van gegrilde pijlstaartinktvis met watermeloen of van wittenbonenskordalia?
Niet alleen de recepten zijn verfrissend. De vormgeving van het boek is speels en kleurvol. De opmaak vind ik bijzonder. Ik houd ervan als een kookboek afwijkt van hetgeen wat men verwacht.
George Calombaris ken je misschien wel van de Australische Masterchef. Zijn vader is Egyptisch, met een Italiaanse moeder en een Griekse vader. Zijn moeder is Grieks-Cypriotisch. Die invloeden zie je ook terug in zijn gerechten. Een geweldig kookboek als je een keer iets anders wilt proberen.

Olijfolie

Het volgende boek gaat niet zozeer over de Griekse keuken, maar over het belangrijkste ingrediënt ervan. Het boek Olijfolie van Wilma van Grinsven-Padberg vertelt je alles wat je moet weten over dit vloeibare goud. Van welke soorten olijfolie er bestaan, hoe je goede olijfolie proeft, welke wedstrijden olijfolie er bestaan en ga zo maar door. Naast alle interessante onderzoeken en informatie die je vindt in het boek Olijfolie vind je een aantal heerlijke recepten met olijfolie.

Eigen kookboek

Mijn grote droom is nog steeds een eigen kookboek uitbrengen. Het moet een persoonlijk verslag worden, met vooral recepten uit mijn jeugd en regio. Tot dan kun je uiteraard al mijn recepten lezen op deze website. Wat zou jij graag willen terugzien in mijn kookboek? Laat je reactie achter.

Copy link
Powered by Social Snap