Bekri meze
Benodigdheden:
Kom, mes, snijdplank, koekepan.
Bekri Meze
Bekri meze is een gerecht wat traditioneel gemaakt werd rond Kerst. Het wordt gemaakt met varkensvlees. Blus je het af met wijn, zoals in dit recept, noem je het bekri meze.
Wanneer je er geen wijn in doet, dan noemen we het chirini tigania.
Ingrediënten
- 300 gram hamlappen
- 250 gram speklappen
- 4 paprika’s, verschillende kleuren
- 2 uien
- 2 rijpe tomaten
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels peterselie
- 2 theelepels oregano
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel komijn
- 2 theelepels tomatenpuree
- 300 ml witte wijn
- 2 eetlepels mosterd
- 2 theelepels thijm
- Zout/peper
- Olijfolie om in te bakken
Bereiding
- Snijd
- het vlees in blokjes van ongeveer 2 cm
- de paprika in repen,
- de tomaat in grove blokjes,
- de ui in halve ringen en
- de knoflook fijn.
- In een kom meng je het vlees met de mosterd.
- In een pan warm je de olijfolie op om de uien en de knoflook aan te bakken.
- Na een minuut of twee voeg je het vlees en de paprika’s toe. Je bakt ze op hoog vuur zodat ze een mooi kleurtje krijgen.
- Je blust het af met wijn. Roer een paar minuten door he gerecht heen.
- Voeg vervolgens
- de suiker,
- de tomaten,
- zout/peper,
- de komijn,
- de thijm en de oregano.
Meng alles goed.
- Als laatste voeg je de tomatenpuree toe.
- Laat de bekri meze sudderen tot de saus iets dikker is geworden. Dit duurt ongeveer een half uur.
Καλή όρεξη!