Galaktoboerekakia

Griekse custardtaart met fillodeeg

Benodigdheden:

Oven, pan, ovenschaal

Galaktoboerekakia

Iedereen kent Galaktoboereko. Knapperig bladerdeeg, gevuld met die heerlijke patisserie creme, doordrenkt in siroop.
Ik vind zo’n heel stuk nogal wat.

Gelukkig bestaat ook het kleine zusje, galaktoboerekaki. Kleinere portie, net zo heerlijk. Nadeel is wel dat je moet uitkijken dat je er niet meerdere van eet.

courgettefrietjes

Ingrediënten

    • Halve citroen
    • 1 eetlepel honing
    • 800 gram suiker
    • 1 kaneelstokje
    • 5 kruidnagels
    • 1 liter melk
    • 150 gram fijn griesmeel
    • 1 zakje vanillesuiker
    • 6 eieren
    • 100 gram roomboter
    • 150 gram gesmolten roomboter
    • 500 gram dunne bladerdeeg voor baklava

    Bereiding

    1. Begin met het maken van de siroop. In een pannetje voeg je 600 gram suiker, 400 ml water, citroensap van een halve citroen, een kaneelstokje, schil van een halve citroen en 5 kruidnagels.
    2. Goed roeren zodat de suiker gaat oplossen. Als de siroop begint met koken, laat je het vijf minuutjes doorkoken.
    3. Op het einde voeg je nog een lepel honing toe.
    4. Laat de siroop afkoelen.
    5. In een kom breek je zes eieren .
    6. Voeg daar 200 gram suiker toe. Klop het door elkaar.
    7. Voeg vervolgens 150 gram fijn griesmeel toe en klop nog een keer alles door elkaar.
    8. In een pannetje verwarm je 1 liter melk samen met een zakje vanillesuiker.
    9. Als deze lauw is, voeg dan beetje bij beetje het mengsel van ei, griesmeel en suiker toe.
    10. Goed doorroeren tot het een dikke crème wordt. Let op dat het mengel niet aan de bodem gaat plakken.
    11. Als de crème de goede dikte heeft voeg je 100 gram roomboter toe.
    12. Vet een diepe ovenschaal in. Verwarm de oven voor op 180 graden.
    13. Smelt 150 gram boter in een pannetje of in de magnetron.
    14. Pak een vel bladerdeeg en leg deze op een grote snijdplak of een schoon werkblad.
    15. Snijd deze in drie gelijke stukken.
    16. Smeer gesmolten boter over de bladerdeeg heen.
    17. Voeg een eetlepel crème op ieder stuk, ongeveer 1,5 cm van de rand af.
    18. Sla de buitenkant naar binnen toe, net boven de crème. Sla de buitenkantjes naar binnen toe. En rol vervolgens de rolletjes tot het einde.
    19. Leg de rolletjes in de ingevette ovenschaal. Laat een beetje ruimte tussen de rolletjes. Smeer de bovenkant van de rolletjes in met boter.
    20. Als je klaar bent, laat je de rolletjes 30 minuten garen in de oven tot ze goudbruin zijn.
    21. Als de rolletjes klaar zijn haal je ze uit de oven en giet je de afgekoelde siroop over de hete rolletjes heen. Een van de geheimen is dat de rolletjes heet moeten zijn en de siroop koud.
    22. Laat de rolletjes minimaal drie uur rusten in de siroop. De rolletjes zijn heerlijk met koffie.

    Καλή όρεξη!

    Copy link
    Powered by Social Snap