Bereidingstijd:

Een nacht marineren
+ 20 min

Benodigdheden:

Grote kom, spit.

Gyros vlees

Gyros zelf maken, kan ook thuis. Je hebt de juiste ingrediënten nodig en een gyros apparaat. Je kunt tegenwoordig ook kleine uitvoeringen krijgen voor thuis. Ik gebruik dit gyrosapparaat. Een apparaat wat geschikt is voor twee kilo vlees. Leuk ook om cadeau te doen.
Alles wat je niet op eet op de dag van maken kun je gemakkelijk invriezen en opbakken op de dag dat je het wilt eten. Hier lees je het recept van hoe ik gyros maak. Het stappenplan voor een pita gyros lees je hier.

Voor de gyros gebruik ik varkensvlees. Het vlees moet vet genoeg zijn om niet uit te drogen. In dit recept gebruik ik varkensvlees wat geschikt is voor de gyros en gemakkelijk te vinden. Het varkensvlees moet dun gesneden kunnen worden om laagje voor laagje aan het spit te kunnen rijgen. Het vlees laat je na de voorbereiding een nacht marineren.

 

Ingrediënten

  • 1 kilo speklappen dun gesneden
  • 1 kilo varkenslapjes dun gesneden
  • 2 tomaten in blokjes
  • 1 ui in halve dunne ringen gesneden
  • 100 gram tomatenpuree
  • 2,5 eetlepels mosterd
  • 3 eetlepels azijn
  • 80 ml olijfolie
  • 30 gram zout
  • 4 theelepels witte peper
  • 4 theelepels oregano
  • 2 theelepels chilivlokken
  • 4 theelepels rode paprikapoeder
  • 2 theelepels knoflookpoeder

Bereiding

  1. Leg het dungesneden vlees in een flinke kom waar je de ruimte hebt om goed te kunnen mengen.
  2. In een kommetje meng je alle kruiden door elkaar. Meng dit goed door het vlees heen.
  3. Vervolgens voeg je bij het vlees ook de overige ingrediënten.
  4. Meng alles goed door zodat al het vlees evenredig vlees marinade heeft.
  5. Zet de het spit rechtop. Het kan handig zijn, dat je het ergens inzet zodat het goed rechtop blijft staan.
  6. Je gaat het vlees aan het spit rijgen.
  7. Je doet de varkenslapjes en speklapjes om en om rijgen en kruisgewijs.
  8. Stop de uien en stukjes tomaat tussen de laagjes zodat ze goed blijven zitten.
  9. Als je al het vlees aan het spit hebt, wikkel je je vleesspit in met huishoudfolie.
  10. Leg een bakpapier in je koelkast en zet dan je vleesspit rechtop in de koelkast.
  11. Laat je vlees een nacht in de koelkast marineren.
  12. De volgende dag haal je het vlees uit de koelkast en zet je hem vast in je apparaat.
  13. Laat je hem rustig draaien. Iedere keer als een laagje vlees gaar is snijd je het vlees dun eraf met een scherp mes.

Καλή όρεξη!

Lees hier hoe je pitabroodjes kunt maken. Vergeet ook niet om lekkere tzatziki te maken!

Copy link
Powered by Social Snap