Kolokithoanthi

Gevulde courgettebloemen

Benodigdheden:

Pan, plat bord, bakpapier, mes, snijdplank.

Kolokithoanthi gemista – Gevulde courgettebloemen

Als je me ergens blij mee kunt maken, is het wel met dit gerecht. Het is een echt zomers vegetarisch Grieks gerecht. In het Grieks heten de gevulde courgettebloemen Kolokithoanthoi gemistoi me rizi. Je zult deze heerlijkheid vooral op Kreta tegenkomen. De courgettebloemen zijn niet zo makkelijk te vinden in Nederland. Kies in ieder geval voor biologische courgettebloemen. Deze zul je meestal vinden bij je lokale courgetteteler. Ik haalde mijn bloemen bij Natuurlijk Henriette in Dongen.
Combineer dit gerecht met wat Griekse yoghurt en je hebt een heerlijke maaltijd waarvan je je gasten onder de indruk zullen zijn.

Onder het recept vind je ook de instructievideo.

 

manouri

Ingrediënten

  • 20 courgettebloemen
  • 200 gram rijst voor paella
  • 2 uiten
  • 3 bosuitjes
  • 3 tomaten
  • Kwart courgette
  • 4 eetlepels dille
  • Olijfolie
  • Zout peper
  • Bakpapier

Bereiding

  1. Rasp de tomaat, de courgette en de uien fijn.
  2. Snijd de bosuitjes en de dille fijn.
  3. Giet in een koekenpan een flinke scheut olijfolie en bak 2 minuutjes de ui aan.
  4. Voeg vervolgens de rijst toe en bak deze ook twee minuten mee.
  5. Vervolgens bak je de courgette en de tomaat nog twee minuten mee.
  6. Voeg hier peper en zout aan toe en laat je rijst op kamertemperatuur komen.
  7. Ondertussen bereid je je courgettebloemen. Verwijder voorzichtig de stamper en was met koud water.
  8. De courgettebloem is een delicaat product dus doe dit met zorg.
  9. Als er nog steeltjes aan de bloem zitten, verwijder deze ook.
  10. Schuif ze voorzichtig in elkaar zodat de bloem niet dicht klapt.
  11. Als de rijst is afgekoeld roer je nog de fijngesneden dille er door samen met de bosuitjes.
  12. Bedek de bodem van je pan met bakpapier.
  13. Vul je courgettebloemen met je rijst. Ongeveer 1,5 theelepel per bloem. Ze moeten niet helemaal vol zitten, want de rijst gaat tijdens het koken uitzetten.
  14. Als je de rijstvulling in de bloem hebt, sla je voorzichtig de blaadjes één voor één naar binnen toe.
  15. Leg ze tegen elkaar in de pan, zodat ze niet tijdens het koken gaan openen.
  16. Als je alle bloemen hebt gevuld, strooi je een beetje zout over de bloemen en een flinke scheut olijfolie.
  17. Giet er voorzichtig water overheen, totdat de bloemen voor driekwart onder water staan.
  18. Let een plat bord op de bloemen. Dit doe je om te voorkomen dat de bloemen gaan schuiven tijdens het koken.
  19. Dek de pan af met de deksel en laat de bloemen op een zacht vuurtje koken.
  20. Controleer ieder kwartier je bloemen.
  21. De bloemen hebben 60 a 75 minuten nodig om gaar te worden.

    Καλή όρεξη

Copy link
Powered by Social Snap