Souzoukakia
Griekse gehaktballetjes in rode saus
Benodigdheden:
Mes, snijdplank, pan, koekenpan
Souzoukakia
Souzoukakia zijn Griekse gehaktballetjes in rode saus. Ze zijn ovaalvormig.
De benaming Souzoukakia wordt voornamelijk gebruikt in het noorden van Griekenland. In zuidelijke gebieden wordt dit gerecht vaker keftedakia me kokkini saltsa genoemd.
Aangezien mijn roots in Thessaloniki liggen, gebruik ik uiteraard zelf de term souzoukakia.
Dit gerecht is heerlijk in combinatie met een Griekse salade, rijst of aardappels uit de oven.

Ingrediënten Souzoukakia
- 500 gram half om half gehakt
- 1 theelepel komijn
- 2 teentjes knoflook
- Mespunt kruidnagel
- 1 ei
- 2 theelepels gesneden verse peterselie
- 3 eetlepels paneermeel
- Zout
- Peper
- 3 eetlepels olijfolie
- Zonnebloemolie om te bakken
Ingrediënten saus
- 4 tomaten
- 2 theelepels tomatenpuree
- ½ theelepel suiker
- 1 ui
- 300 ml water
- Olijfolie
- Zout/peper
- 2 laurierblaadjes
Bereiding
- Snijd de knoflook.
- In een kom meng je het gehakt met het ei, de peterselie, de olijfolie, de knoflook, het paneermeel en de kruiden.
- Laat het mengsel een half uur in de koelkast staan.
- Als het een half uur in de koelkast heeft gestaan, draai je er wat dikkere rolletjes van.
- Haal ze door de bloem.
- In een koekenpan verwarm je een beetje zonnebloemolie.
- Bak de Soutzoukakia van alle kanten mooi bruin. Als ze klaar zijn leg je ze apart op een bord.
- Verwarm wat olijfolie in een pan en bak de ui met de suiker een beetje aan.
- Voeg de tomatenpuree toe en roer alles goed door elkaar.
- Voeg de tomaten, de laurierblaadjes, de peper en het zout toe aan saus.
- Voeg circa 300 ml water toe en roer alles door elkaar.
- Leg de soutzoukakia in de saus en laat het geheel 15 minuten koken.
Kαλή όρεξη!