Cretanthos

De zoektocht naar de perfecte olijfolie

In de serie ondernemers met een hart voor Griekenland wil ik jullie voorstellen aan Boas en Lodewijk. Deze heren zijn al vanaf 16 jaar boezemvrienden. Vrienden met een enorme passie voor Griekenland, met in het bijzonder voor Kreta. Zoals veel Nederlanders met een hart voor Griekenland, speelden ze met het idee samen iets te ondernemen. Het werd een combi van hun liefde voor goed eten en Kreta . Zo ontstond na een zoektocht naar de perfecte olijfolie hun onderneming Delikreta in samenwerking met Cretanthos.

Hart voor Griekenland en in het bijzonder Kreta

Boas komt al vanaf klein kind op het Griekse eiland Kreta. Zijn ouders waren vaste bezoekers van Kreta en raakten bevriend met de familie Vasilakis, in een klein dorpje tussen Chania en Rethymnon. “We gaan ooit een stukje land kopen op Kreta” grapten ze, “maar dan wel in de buurt van jullie”. De Kretenzer familie vatte het minder als grap op en begon een geschikt stukje land te zoeken. Zo werd de grap realiteit en de ouders van Boas bouwden een huis op Kreta. Tussen de lokale bewoners, in de buurt van een mooi strand en op korte afstand van stadjes met heerlijke restaurants. Villa Ioanna is te bekijken op Facebook en Instagram.
Boas kijkt met veel liefde terug aan zijn kindertijd op Kreta. Vooral aan de hartelijkheid van de Kretenzers, de oneindige avonden met familie, muziek en goed eten.

De zoektocht naar de perfecte Olijfolie

Toen Lodewijk meeging naar de plekken waar Boas zo van houdt, was hij gelijk verkocht. Het werd al snel duidelijk dat als ze samen iets gingen ondernemen dat moest gebeuren met een product uit Kreta. Het moest een kwalitatief goed product zijn, van een kleinschalige ondernemer. Logischer wijs kwamen ze al snel uit op olijfolie. Op Kreta vind je goede olijfolie, omdat het klimaat daar zeer geschikt voor is.
Boas en Lodewijk maakten er een volledige studie van. Ze lazen literatuur en volgden de masterclass Olijfolie van Wilma van Grinsven, een olijfoliesommelier.
Olijf-tasting Delikreta

Delikreta

Via via kwamen ze in contact met Giorgos, de producent van Cretanthos. Giorgos is een kleinschalige ondernemer die topkwaliteit olijfolie produceert. Cretanthos betekent bloesem uit Kreta. Zijn olijfvelden zijn al generaties in de familie en ze produceren Koroneiki olijven. Olijven die uitermate geschikt zijn voor hoge kwaliteit olijfolie.
Boas en Lodewijk kregen van Giorgos een uitgebreide rondleiding door de olijvenvelden met een olijfolie-tasting. Naar Kretens gebruik met een glaasje Raki erbij. De Nederlandse heren waren zo enthousiast over de olijfolie en zo ontstond Delikreta.

Verschillende soorten Olijfolie

Olijfolie is heel belangrijk in de Griekse keuken.De kwaliteit van olijfolie kan een gerecht maken of breken. Zeker bij gerechten waarbij deze niet meegebakken wordt, maar rauw in het product verwerkt wordt. Denk aan bijvoorbeeld Tzatziki of Tirokafteri.
Cretanthos produceert drie soorten olijfolie: Bio early harvest, Bio extra virgin en mountain farming. Alle drie hebben hun eigen smaak. Meer over de verschillende soorten olijfolie die Cretanthos produceert lees je op de website van Delikreta. Een ding hebben ze allemaal gemeen: Het zijn allemaal premium organische Extra Virgin Olijfolie met prijzen op hun naam. Onlangs zijn ze bekroond met de titel “Best of Crete” in de prestigieuze ” Athena International Olive Oil Competition.
Boas en Lodewijk maakten hun droom waar. Welke Griekse droom zou jij waar willen maken?

In samenwerking met Delikreta en Cretanthos.

Villa Ioanna is ook te bekijken op Facebook en Instagram.

Copy link
Powered by Social Snap