Mijn Overgrootmoeder

in het tijdschrift Lychnari

Moeilijk kan ik omschrijven hoe ontzettend trots ik ben. Mijn overgrootmoeder staat met deze prachtige foto in het tijdschrift Lychnari. Ben je geïnteresseerd in een abonnement op Lychnari? Lees verderop in deze blog hoe je het speciale Griekse welkomstpakket ontvangt.

Een persoonlijk interview samen met mijn vader

In februari werden mijn vader en ik geïnterviewd voor het tijdschrift Lychnari door Katinka Magusin. Lychnari is een Nederlandstalig tijdschrift over het hedendaagse Griekenland.
Mensen die mij al langer volgen, weten dat mijn Griekse familie uit Pontos komt. Dat is een gebied rondom de Zwarte Zee in het huidige Turkije. Grieken met hun eigen keuken, tradities, dansen en taal.

“Pontus is geen verleden: het is nog altijd aanwezig in ons dagelijkse leven”.

Het interview werd een mooie dialoog, met vrolijke en emotionele momenten. Een persoonlijk gesprek met in de hoofdrol mijn overgrootmoeder Parthena, waar ik ontzettend veel van hou. Deze prachtvrouw heeft haar kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en zelfs achterachterkleinkinderen zien opgroeien. Een feministe in de dop. Ze verloor op een gruwelijke wijze haar vader, maakte de overtocht naar Griekenland en werd op verschrikkelijke wijze weduwe. Samen met haar schoonmoeder, voedde ze haar vier kleine kinderen op. Eén daarvan is mijn opa.
Mijn giagia Parthena is nu inmiddels tien jaar geleden overleden. Hoe oud ze is geworden weet ik niet precies. De jaren gingen voorbij en op mijn vraag hoe oud ze was antwoordde ze altijd: “80 jaar”

Pontische Pisia

Naast het interview met mijn vader, vind je in deze editie ook een artikel wat ik heb mogen schrijven: Uit de Griekse keuken. Hierin beschrijf ik mijn jeugdherinneringen in het dorp en vertel ik je over de Pontische keuken. Je kunt lezen wat voor rol eten speelt in mijn Pontsiche familie en hoe je dit terug ziet in mijn keuken.
Beide artikelen en vele andere mooie verhalen kun je lezen in de zomereditie van Lychnari.

Lees hier het recept voor Pisia Feta en Pisia Patata

In samenwerking met Lychnari en Griekishop een leuke actie

Wie nu abonnee wordt van Lychnari ontvangt het zomernummer gratis, met daarbij tijdelijk als extra cadeau een pakket van Griekishop. Daarin zitten onder meer de belangrijkste ingrediënten voor dolmadakia, samen met een recept van Pavlos Emmanouilidis uit het boek Van Alfa tot Zeus. Aanmelden kan hier, op de website van Lychnari. Vermeld in het vak Vraag/opmerking: Koken met Elefteria. Geldig tot 1 september 2020. De samenstelling van het pakket kan iets afwijken, afhankelijk van de beschikbaarheid.

Katinka, dank je voor de prachtige vastlegging van ons familieverhaal.

Copy link
Powered by Social Snap