Griekse eettradities

rondom Pasen

Grieks Orthodox Pasen valt meestal op een andere datum dan Katholiek Pasen. Een andere cultuur betekent ook andere eettradities. En in de Megali evdomada (de week voor Pasen) worden de meeste tradities voorbereid. Op de donderdag tijdens de Megali evdomada worden er door de Griekse huisvrouwen geen huishoudelijke klusjes gedaan. Twee belangrijke zaken staan er gepland. Het maken van Tsoureki en het verven van de rode eieren.

Tsoureki

Tsoureki is een zoet brood wat met Pasen wordt gemaakt. Het symboliseert het leven. Op de donderdag voor Pasen staan Griekse vrouwen al vroeg in de keuken om dit Paasbrood te maken. Het vergt ook wat tijd. Je moet namelijk een aantal keer het deeg laten rijzen om hem vervolgens weer te kneden. De meest traditionele vorm is het langwerpige brood in vlechtvorn. Wil je zelf ook tsoureki maken? het recept vind je aan het einde van deze blog

Rode eieren

Ta kokkina auga zoals we in het Grieks rode eieren noemen, worden dus op de donderdag geverfd. Het symboliseert het graf van Jezus Christus, die gesloten was, maar van binnen leven bevatte. Rood staat voor voor het bloed en het offer van Jezus Christus.
Op iedere Griekse Paastafel zul je de rode eieren vinden. Wil je zien hoe je op traditionele, ecologische manier Paaseieren kunt verven? Bekijk dan de video van Mirjam – Let’s meet in Thessaloniki

Copy link
Powered by Social Snap