Benodigdheden:

Ovenschaal, afwasteil, bakpapier, oven, garde, handmixer, vijzel, maatbeker

Tsoureki

De geur van tsoureki is de eerste aankondiging van Grieks Orthodox Pasen. Tsoureki vind je in de periode van Pasen in iedere bakker, patisseriezaak en supermarkt. Maar niets kan de huisgemaakte versie evenaren.
Met zoals zoveel van mijn recepten, ben ik zelf tsoureki gaan maken doordat ik dit nergens in Nederland kon krijgen. Inmiddels heb ik de plekken gevonden waar je in Nederland Tsoureki kunt kopen. Toch kies ik ervoor om in de week voor Pasen ze zelf te maken. Het is net zo’n traditie als het verven van de rode eieren. Daarbij zou ik de geur hiervan niet meer kunnen missen in mijn keuken. Zonder tsoureki, geen Pasen.

gevulde lange pepers

Ingrediënten

  • 700 gram bloem
  • 42 gr verse gist
  • 200 gram suiker
  • 1 eetlepel honing
  • 100 gram roomboter
  • 200 ml melk
  • Rasp van de schil van 1 sinaasappel
  • 4 eieren
  • 1 eetlepel machlepi
  • 6 bolletjes masticha
  • 1 theelepel gemalen kardemon
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels sesamzaadjes

Bereiding

  1. In een kom giet je de melk. Brokkel de verse gist erdoor, 7 eetlepels bloem en 1 eetlepel suiker.
  2. Meng het met een garde.
  3. Leg een theedoek over de kom en laat je mengsel rijzen. Dit duurt ongeveer 45 minuten.
  4. In een vijzel maak je de masticha fijn.
  5. Meng het bloem in een andere kom met het zout.
  6. Als je mengsel is gerezen breek je drie eieren in een grote kom, ter grootte van een afwasbak.
  7. Voeg de suiker en de fijne masticha toe en mix het met een handmixer.
  8. Vervolgens voeg je de machlepi, de kardemom en de sinaasappelrasp toe. Mix het weer.
  9. Voeg je de honing en je gistmengsel toe.
  10. Voeg als laatste je bloem met het zout toe. Doe dit beetje bij beetje.
  11. Kneed je deeg tot een mooie egale bal. Als je ziet dat je deeg blijft plakken. Voeg wat extra bloem toe, en kneed het weer. Doe dit totdat het deeg niet meer plakt.
  12. Laat je deeg 10 minuten rusten.
  13. Smelt ondertussen de roomboter.
  14. Na de 10 minuten rusttijd, voeg je een beetje van de boter bij het deeg.
  15. Kneed het. Herhaal dit totdat je alle boter door je deeg hebt gekneed. Kneed het deeg circa 10 minuten.
  16. Laat het vijf minuten rusten.
  17. Kneed de uiteindes een aantal minuten van buiten naar binnen toe.
  18. Laat het vijf minuten rusten. Herhaal dit drie keer.
  19. Laat het deeg vervolgens rijzen met een theedoek over de kom heen. Ongeveer 45 minuten.
  20. Kneed vervolgens het deeg nog een keer goed door.
  21. Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken.
  22. Pak 1 stuk en snijd dat weer in drie stukken. Rol daar per stuk een langwerpige sliert van.
  23. Leg de drie slierten naast elkaar en maak de bovenste uiteindes aan elkaar vast. Met deze drie slierten maak je een vlecht.
  24. Leg de tsourekia (de vlechten dus zeg maar) op een bakplaat en laat ze rijzen.
  25. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  26. In een kom meng je het eigeel van 1 ei met 2 eetlepels water.
  27. Smeer daar je tsourekia mee in en besprenkel ze met sesamzaadjes.
  28. Laat ze circa 35 minuten bakken in de oven.
  29. Haal ze uit de oven en laat de tsourekia afkoelen.

Καλή όρεξη!

Copy link
Powered by Social Snap