Het klooster

op de Peloponnesos

Dol ben ik op kloosters in Griekenland. Om verschillende redenen. Ze liggen vaak op adembenemende plekken, er heerst een serene rust en vaak nog niet ontdekt door massatoerisme. Tijdens mijn reis naar de Peloponessos afgelopen maand, bracht ik een bezoek aan Iera Moni Panagias Korifis Kamariou. Lees mijn bezoekverslag over dit prachtig klooster bij Kamari Peloponessos, het wonder van de heilige icoon en hoe een non mij de stuipen op het lijf joeg.
Klooster op 730 meter hoogte en het wonder van de Icoon

Klooster op 730 meter hoogte en het wonder van de Icoon

Griekenland kent nog op de dag van vandaag vele kloosters. Het klooster Iera moni Panagias Korifis ligt in het noorden van de Peloponessos. In de bergen op 730 meter hoogte boven het dorpje Kamari. Het klooster is opgericht in het het jaar 1767 en was tot 1935 een mannenklooster. Vanaf dat jaartal werd het een vrouwenklooster.
1821 was het jaar van de revolutie en de monniken hadden het moeilijk. Omdat op 730 meter hoogte het klooster lastig te voorzien was van eten en drinken, besloten de monniken om hun klooster lager op te richten. De heilige icoon van Panagia Korfotisas werd vermist. Een doofstomme vrouw zag in een droom de plek waar de icoon verborgen was. Terwijl ze doofstom was, vertelde ze haar dorpsgenoten waar de heilige icoon verborgen was.

De locatie met adembenemend uitzicht

De weg naar het klooster is redelijk makkelijk. De weg is geasfalteerd en je zult weinig tegenliggers onderweg tegenkomen. Mensen met hoogtevrees zullen wel een aantal moeilijke momenten beleven. De heenweg is enger dan de weg naar beneden.
Eenmaal aangekomen zul je genieten van het prachtige uitzicht. Je hebt een panorama view over de golf van Korinthe. Als je rust zoekt, zul je deze vinden.
Bij het klooster gelden de gebruikelijke kledingvoorschriften. Bedekte schouders en bedekte benen. Er hangen wat schorten en sjaals bij de ingang mocht je kleding niet gepast zijn voor een kloosterbezoek. Naast de nonnenvertrekken is er een kapel, een kerkje, kioskjes, zitplekken en een winkeltje met religieuze artikelen zoals iconen, boekjes en kruisjes. Neem wat te eten mee en geniet van een prachtlocatie voor een picknick.

De non die mijn nachtrust verstoorde

Tijdens mijn bezoek kocht ik wat icoontjes en rozenkrans-armbandjes in de kloosterwinkel. Geïnteresseerd vroeg de non waar het gezelschap vandaan kwam.
“Gedeeltelijk uit de regio van Korinthos,” antwoordde ik “en ikzelf woon met mijn gezin in Nederland”.
Verschrikt keek de non op: “Hoe gaat het in Nederland met het Corona-virus?”
“Wel goed. Ik denk dat we het ergste wel gehad hebben”.
De blik van de non verstarde en keek mij indringend aan: “Het ergste moet nog komen”.
Mijn ademhaling stopte, ik kreeg het koud. De nacht die daarop volgde dacht ik veel aan de non en haar blik. Waarom precies weet ik niet, maar ze had me de stuipen op het lijf gejaagd. Ik hoop dat we het ergste hebben gehad.

Online is er weinig te vinden over het klooster. Lees wat de Griekstalige wikipedia over het klooster schrijft.
Wil je meer blogs met reistips over Griekenland lezen? Lees dan bijvoorbeeld Reizen naar Griekenland in corona tijd of Wat te doen in Thessaloniki

Copy link
Powered by Social Snap