Biftekia, Keftedakia, Soutzoukakia

en Griekse Kofta

Biftekia, Keftedakia, Soutzoukakia en Griekse kofta. Ik krijg regelmatig de vraag wat nou wat is. Ook zie ik online een hoop voorbij komen, wat in Griekenland toch echt anders heet. Tijd voor een blog met wat uitleg over de Griekse benamingen om her en der wat misverstanden de wereld uit te helpen. Het verschil in benaming zit hem vooral in de vorm en grootte.
Wil je keftedes uit de oven leren maken met mijn recept, meld je dan aan voor de online kookworkshop op 28 augustus.

Griekse Kofta?

We beginnen gelijk met de term die bij mij voor de meeste irritatie zorgt, Griekse kofta. Waarom het voor irritatie zorgt? Heel simpel omdat Griekse kofta niet bestaat. Kofta is de benaming die in het Arabisch of Turks wordt gebruikt voor gehakt(balletjes). Hoe het zo is gekomen dat deze term het Nederlandse internet in zijn greep heeft genomen, weet ik niet precies. Laten we ons allen inzetten om deze term niet meer te gebruiken

Bifteki

Bifteki is denk ik in het Nederlands het beste vertaald als burger. Meestal is dit een gehaktburger gemaakt van rundergehakt of half om half gehakt. Soms worden ze ook van groente gemaakt, dus er bestaan of vegetarische en veganistische Biftekia. Ze kunnen ook gevuld worden met een kaas zoals feta. In dat geval noemt men ze in Griekenland Biftekia gemista, gevulde burgers.
Wat wel alle biftekia gemeenschappelijk hebben zijn dat ze van groter formaat zijn dan bijvoorbeeld keftedakia.
courgetteburgertjes

Keftedakia

De kleinere zusjes van de Biftekia, zijn de keftedakia. Het woord komt van het woord Kefte en als je het verkleint wordt het keftedaki. Het meervoud van Keftedaki is weer keftedakia. Je ziet het al, het lijkt op het woord Kofta, maar niet helemaal.
Keftedes zijn soms rond, maar meestal zijn ze platte rondjes. Altijd kleiner dan Biftekia. Je kunt ze bakken, in de oven bereiden of bereiden met witte saus. Biftekia lenen zich beter dan keftedakia voor de BBQ, omdat ze van groter formaat zijn.

De meeste mensen in Nederland kennen de variant met runder- of half om half gehakt. Ik maak ze graag met kipgehakt, dan heten ze kotokeftedes. Daarnaast bestaan er eindeloze variatie van keftedes en keftedakia met groente. Denk bijvoorbeeld aan Kolokithokeftedes – Courgetteburgertjes, aan tomatenkeftedes of keftedes gemaakt van courgettebloemen.

Soutzoukakia

Soutzoukakia is een variatie die is meegekomen met de Grieken die in klein Azie en Pontos woonden. Het meest bekende gerecht is Soutzoukakia Smirneika. Kenmerkend is weer de vorm. Ze zijn ongeveer ter grootte van een handpalm en langwerpige. Bij soutzoukakia smirneika worden ze gegeten met een tomatensaus. Er worden kruiden gebruikt die gebruikelijk zijn in de keuken van Grieken uit Pontos en Klein Azie. Denk aan komijn. Het fijne aan dit gerecht is dat je dit makkelijk van te voren kunt klaarmaken en dat je het opwarmt op het moment dat je gaat eten.

Copy link
Powered by Social Snap