Keftedakia in witte saus

Benodigdheden:

Pan, kom, mes, snijdplank.

Keftedakia in witte saus

Mijn man droomt over keftedakia in witte saus sinds hij dat opat in zijn lievelingsrestaurant in Loutraki. Iedere keer als ik daar ben is er wel een reden waarom die gesloten is. Dus zelf heb ik nog niet het gerecht kunnen eten in het desbetreffende restaurant.
Om mijn man toch van dit recept te laten genieten, maak ik dit regematig thuis.
Er bestaat nogal wat verwarring over de benaming van keftedes. Meer hierover lees je hier.

manouri

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 4 sneeën wit brood
  • 50 ml melk
  • 65 ml witte wijn
  • 250 ml koksroom
  • ½ theelepel baking powder
  • 1 ei
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 6 eetlepels bloem voor de saus en bloem om de gehaktballetjes in te rollen
  • 2 theelepels oregano
  • ½ theelepel rode paprikapoeder
  • Zout/peper
  • 2 bouillonblokjes
  • Olijfolie

Bereiding

  1. Rasp de ui en knoflook fijn.
  2. Houd 2 teentjes knoflook apart.
  3. Snijd de korsten van het brood af.
  4. Bevochtig het brood en knijp het vocht er weer uit.
  5. In een kom meng je:
      • het gehakt,
      • het brood,
      • 1 teentje knoflook,
      • de ui,
      • 15 ml witte wijn,
      • de oregano,
      • zout/peper,
      • het ei,
      • de paprikapoeder,
      • de melk,
      • de baking powder in een kom.
  6. Leg deze een half uur in de koelkast.
  7. Draai vervolgens van het gehakt platte balletjes/ kleine hamburgertjes en haal deze vervolgens licht door de bloem.
  8. Verwarm in een koekenpan wat olijfolie.
  9. Bak de keftedakia in de olijfolie zodat ze van alle kanten mooi bruin worden. Ze hoeven van binnen nog niet helemaal gaar te zijn.
  10. Leg de keftedakia apart.

    Witte Saus

  11. Los in 600 ml warm water 2 bouillonblokjes op.
  12. Verwarm vervolgens wederom in een koekenpan wat olijfolie en fruit de overige twee knoflookteentjes aan.
  13. Voeg 6 eetlepels bloem toe en roer goed.
  14. Beetje bij beetje voeg je vervolgens de overige 50 ml witte wijn en de bouillon toe.
  15. Zorg ervoor dat er geen klontjes zijn in de saus.
  16. Als je een mooie egale saus hebt, voeg je de koksroom, het zout en peper toe.
  17. Alles nog een keer goed doorroeren dan dompel je de keftedakia in de saus.
  18. Laat het eten op een zacht vuurtje sudderen tot de gehaktballetjes gaar zijn en de saus wat is ingedikt.

Καλή όρεξη!

Copy link
Powered by Social Snap