Giouvetsi kip
Griekse ovenschotel met orzo en kip
Benodigdheden:
Mes, snijdplank, pan, koekenpan, oven, ovenschaal.
Giouvetsi kip
Is er iets heerlijkers dan een Griekse stoofschotel? Ik ben van mening van niet. Het fijne aan Giouvetsi is dat je die ook makkelijk van te voren kunt klaarmaken. Alleen even opwarmen als het etenstijd is.
Maak je teveel? Weer geen probleem. Dan mag het ook gewoon in de vriezer. Deze Giouvetsi is met kip maar op mijn website vind je ook giouvetsi met rundvlees.
Ingrediënten
- 1 hele kip of 4 kippenbouten
1 rode ui
1 prei
1 wortel
2 teentjes knoflook
2 theelepels tomatenpuree
200 ml witte wijn
500 gram orzo
6 tomaten
1 theelepel oregano
Zout / peper
Bereiding
- Snijd de ui, knoflook en de prei fijn.
- Schil de wortel en rasp hem.
- Leg de ui, prei en wortel apart.
- Rasp de tomaten.
- Als je hebt gekozen voor een hele kip, snijd hem in vier stukken.
- Verwarm in een pan olijfolie.
- Bak hier op hoog vuur de kip aan alle kanten bruin. De kip hoeft van binnen niet gaar te zijn.
- Als de kip van buiten mooi bruin is, haal je hem uit de pan en leg je hem op een bord.
- Bak in olijfolie de prei, wortel, knoflook en ui. Doe dit 3 à 4 minuten.
- Leg de kip bij terug, bak deze een minuut mee en blus af met wijn.
- Laat een paar minuten de alcohol verdampen.
- Los in een liter water de tomatenpuree op.
- Voeg deze samen met de tomaten bij de kip met groenten.
- Voeg de zout, peper en oregano toe aan het gerecht.
- Laat het gerecht met deksel op de pan een uur stoven op een laag vuurtje.
- Warm de oven voor op 180 graden.
- Verwarm in een koekenpan olijfolie.
- Bak 2 minuten de orzo hierin en doe deze vervolgens in een ruime ovenschaal.
- Leg hier de kip op en giet de saus overheen.
- De orzo moet ongeveer 2 vingertoppen onder saus zijn. Is dit niet, dan giet er een beetje water bij.
- Laat het gerecht 45 minuten garen.
Καλή όρεξη!