Kolokithokeftedes
Griekse Courgettekoekjes
Benodigdheden:
rasp, mes, snijdplank, kom, theedoek, keukenpapier, koekenpan
Kolokithokeftedes
Dit is denk ik wel een van mijn favoriete gerechten uit de Griekse keuken. Zeker als het zomer is en de courgette zoet van smaak is. Je kunt deze Griekse courgetteburgers als hoofdgerecht eten of als bijgerecht. Je kunt ze makkelijk van formaat wijzigen. Zorg alleen ervoor dat je ze niet te dik maakt, anders worden ze niet goed gaar van binnen.
Kolokithokeftedes zijn lekker in combinatie met tzatziki of een yoghurtdip.
Ingrediënten
- 2 middelgrote courgettes
- 1 fijngesneden ui
- 4 fijngesneden bosuitjes
- 200 gram feta
- 2 handjes fijngesneden dille
- Bloem
- 1 ei
- Zout
- Olijfolie om in te bakken
- Zonnebloemolie om in te bakken
Bereiding
- Rasp de courgette en leg het in een theedoek.
- Wring in een theedoek al het vocht eruit.
- Karamelliseer de fijngesneden ui in wat olijfolie in een koekenpan.
- Doe deze in een kom, samen met de courgette en alle andere ingrediënten. Wees voorzichtig met het zout, want de feta is ook zout.
- Kijk of jouw mengsel wellicht wat extra bloem nodig heeft. Het mengsel moet aan elkaar blijven plakken, zodat je er balletjes van kunt draaien. In een koekenpan giet je zonnebloemolie en wat olijfolie. Wees niet te zuinig met de olie, je mag best een flinke laag hebben.
- Met een eetlepel pak je wat van het mengsel, en draait er een ovaal van ongeveer 2 cm dik.
- Als de olie goed heet is, leg je er maximaal 4 burgertjes in. Als ze aan de ene kant goudbruin zijn, draai je ze om en laat je ze ook aan de andere kant bruin worden.
- Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Καλή όρεξη!