Mezedolatria

Thessaloniki

Op de hoek van de straten Filippou en Ionos Dragoumi in het centrum is een klein schattig restaurantje waar het personeel alleen bestaat uit een echtpaar die af en toe ondersteund worden door hun dochter als ze het niet te druk heeft met haar studie.

Het restaurant lag tegenover het hostel waar ik verbleef en mijn aandacht werd getrokken door een krijtbord. Daarop werden gevulde courgettebloemen aangeboden. Het restaurant heet Mezedolatria wat Mezze-aanbidding betekent.

De inrichting van het restaurantje is op zijn minst bijzonder te noemen. De stijl van het servies is het best te beschrijven als mix en match. Maar wat at ik daar met plezier.

De eigenaar Dimitris is op een drukke man, die de tijd neemt voor je. Vraag je voor advies, schuift hij gezellig bij je aan, aan tafel. Ook als je klaar bent met eten, komt hij bij je zitten om over het leven te filosoferen. Je moet niet verbaast zijn als hij zijn zin halverwege afbreekt, opspringt en een tafel naast je nog even helpt. Want er is werk zat in dat knusse zaakje.

De vrouw des huizes tovert de lekkerste dingen in de keuken. De kaart is bijzonder en uitgebreid. Mijn advies is, schuif deze opzij en vraag aan de eigenaar zelf wat je kunt kiezen.

Hier een drietal gerechten die ik je zou willen adviseren:

Tigania kip

met champignons, paprika, pastourma afgeblust met cognac. Kom je voorlopig niet in Thessaloniki en wil je dit thuis maken klik dan hier voor het recept.

Manouri

(een traditionele, zachte witte weikaas) met jam en bacon

Katsikisio me perles lemoniou se trachanas

Een geitenkaas op een bedje van Trachana met citroenparels

Ben je in Thessaloniki en wil je een bezoek brengen aan dit bijzondere zaakje neem dan ook een pak stroopwafels mee. De eigenaar is er dol op! Voor meningen en foto’s van andere bezoekers klik hier. Het restaurant heeft geen website.

Copy link
Powered by Social Snap