Nederlands snoepgoed

dat Grieken vreemd vinden

Nederlands snoepgoed bestaat er in alle soorten en maten. Maar serieus? Kauwen op een stokje lekker? Dat doet menig Griek zijn wenkbrauwen doen optrekken.
Grieken houden ook erg van snoepgoed. Er bestaan heel wat soorten zoetigheid die Grieken heel erg lekker vinden. Zo maak je een Griek reuze blij met een stroopwafel. Echter bestaan er ook heel wat soorten waar de gemiddelde Griek niet zo blij van wordt. Ik heb een viertal soorten op een rij gezet, die je maar niet aan een Griek cadeau moet doen.
Zoethout

De eerste keer dat ik een kind op een stuk hout zag kauwen, was ik enorm verbaasd. “Kauw je nu serieus op een stuk hout?
Ik kan de charme van met een stuk hout in je mond rondlopen nog steeds niet helemaal waarderen. Ik voel me als hond die zo’n kauwbotje heeft gekregen. Nee geef mijn zoethout maar aan Fikkie.

Pepernoten

Wat, geen pepernoten? Nee de klassieke variant van de pepernoot eet die maar lekker zelf op. Ik weet dat ik deze een keer gaf aan wat Griekse vrienden. Verbaasd keken ze naar het schaaltje: “Zijn dit hondenbrokken?”
Ik denk dat de aversie voor pepernoten voornamelijk wordt veroorzaakt door de hardheid van het snoepgoed en de uiterlijke verschijning. En dat er dan ook zo’n Piet is die die pepernoten op de grond gooit, maakt het extra vreemd.
Alle moderne varianten van de pepernoten vallen iets beter in de smaak. Je weet wel, de pepernoten met chocola. Maar de klassieke variant van de pepernoot…. Laat die maar gewoon in je keukenkastje liggen.

Salmiak lolly’s

Het gezicht van een Griek trekt als hij een salmiak in zijn mond steekt, is onbeschrijfelijk. Een vriendin vroeg mij ooit of kinderen dit vrijwillig aten. Wederom vinden ze de kleur maar vreemd. Grieken houden van zoete zoetigheid… punt 🙂

Nederlandse Drop

In Griekenland is het gebruik dat kinderen rondom bepaalde feestdagen langs de deuren gaan en liedjes zingen. Bijvoorbeeld op kerstavond. De kinderen worden dan beloond met geld en snoep. Ik scoorde altijd extra goed, als ik er een Nederlands liedje zong.
Ik weet me nog een jaar dat mijn moeder drop had liggen. De kinderen die langs onze deur kwamen en kerstliedjes zongen, kregen van mijn moeder drop. Dat viel niet zo in de smaak bleek later. Naast het huis vonden we de volgende dag een stapeltje uitgespuugde dropjes.
Drop doet de Griek denken aan een hoestdrankje. Het is een smaak die ze niet gewend zijn in snoep. Overigens denk ik weleens dat we het enige volk ter wereld zijn die geniet van een dropje op zijn tijd.

Grieks snoepgoed

Nederlands snoepgoed bewijst maar weer dat sommige dingen ook een kwestie van smaak zijn. Uiteraard is er ook Grieks snoepgoed wat Nederlanders gek vinden. Wat dacht je van ipovriochio? Een lepel met een stugge vanillesubstantie die je in een glas water legt en opsnoept als een lolly.
Een tijdje geleden probeerden Chrisje en Ramon wat verschillende vormen uit en maakten hier een filmpje over. Welk Grieks snoepgoed herken jij uit deze blog?

Copy link
Powered by Social Snap