Chirino me kidonia

Varkensvlees met kweeperen

Benodigdheden:

Mes, snijdplank, koekepan, pan.

Chirino me kidonia

Kweeperen zul je niet heel snel tegenkomen in de reguliere supermarkt. Kom je tussen oktober en februari in een Turkse supermakt dan zul je ze zeker vinden.

De bereidingswijze is wellicht vergelijkbaar met stoofpeertjes. Ik maak ze het liefst als glyko , dat is zoetigheid voor bijvoorbeeld bij de koffie, of met samen met vlees.

Chirino betekent varkensvlees. Je zou eventueel het varkensvlees kunnen vervangen door rundvlees. Rundvlees heeft wel wat langere kooktijd nodig dan varkensvlees. Kidonia, of kweeperen zoals ze in Nederland genoemd worden, vind ik minder geschikt voor kip.

chirino me kidonia

Ingrediënten

  • 1 κilo varkensvlees. Bv Varkenslappen
  • 3 stuks kweeperen
  • 220 ml rode wijn
  • 2 uien
  • 1 eetlepel suiker
  • 50 gram roomboter
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • 4 kruidnagels
  • Zout / Peper
  • Olijfolie

Bereiding

  1. Snijd het varkensvlees in stukken van ongeveer 3 cm.
  2. Snijd de ui fijn.
  3. In een wokpan of andere ruime pan verwarm je wat olijfolie.
  4. Bak de uitjes een minuut aan en voeg vervolgens het vlees toe.
  5. Bak het vlees op hoog vuur aan tot het aan alle kanten een kleurtje heeft gekregen.
  6. Blus af met de rode wijn.
  7. Zet het vuur wat lager en laat de alcohol een miuut of twee wat verdampen.
  8. Voeg een glas water, een kaneelstokje, de kruidnagels, zout, peper en de laurierblaadjes toe.
  9. Laat het vlees ongeveer 1,5 sudderen.
  10. Ondertussen bereid je de kweeperen voor. Was de kweeperen.
  11. Snijd de kweeperen in ongeveer 6 stukken.
  12. Verwijder het klokhuis en de stronkjes.
  13. Smelt de roomboter met een scheutje olijfolie in een koekenpan.
  14. Bak de kweeperen van alle kanten aan. Doe dit ongeveer twintig minuten tot de kweeperen zacht zijn.
  15. Besprenkel de kweeperen met suiker. Bak het nog een minuut of twee aan tot de suiker gesmolten is.
  16. Zet het vuur uit. Wacht even tot het vlees gereed is.
  17. Als het vlees 1,5 uur heeft gesudderd heeft voeg je de kweeperen en de bijbehorende saus toe.
  18. Laat het eten nog 45 minuten sudderen. Voeg indien nog nodig een beetje water bij zodat het eten niet droogkookt.

 

Καλή όρεξη!

Copy link
Powered by Social Snap