Profiterol

Profiterol

Profiterol is een dessert dat je in ieder zacharoplasteio (patisseriezaak) zal vinden in Griekenland. Een dessert (of zoet tussendoortje) die ik graag eet. Tijdens mijn zwangerschappen was ik een nog groter fan.

Het is een combinatie van een vanillecreme, soesjes en een chocoladesaus. Klink geweldig toch? En dat is het ook.
De hoeveelheid is voor 8 personen.

Wil je meer inspiratie voor desserts? Wat dacht je Galaktobourekakia of Ekmek kadaifi?

Wil je een Griekse patisseriezaak in Nederland bezoeken? Ga dan zeker wat uitproberen bij Meraki in Utrecht.

manouri

Ingrediënten

  • 16 slagroomsoesjes
  • 150 ml slagroom
  • 100 gram pure chocolade

Voor de vanillecreme

  • 250 ml halfvolle melk
  • 250 ml koksroom
  • 4 eieren
  • 16 g vanillesuiker
  • 80 g suiker
  • 20 g patentbloem
  • 20 g maizena
  • mespuntje zout

Voor de chocoladesaus

  • 500 ml halfvolle melk
  • 180 g suiker
  • 50 g cacaopoeder
  • 50 g patentbloem

Bereiding

  1. Begin met de chocoladesaus. Giet de melk in een pan en voeg daaraan de andere ingredienten van de chocoladesaus toe. Roer alles goed door elkaar.
  2. Verwarm de inhoud van de pan op middelhoog vuur. Let hierbij op dat het niet aan de bodem van je pan aanbakt.
  3. Als de chocoladesaus begint te koken, haal je je pan van het vuur en giet je de inhoud van je pan in een glazen of ijzeren kom. Laat je kom even op je keukenblad afkoelen.
  4. Bedek de chocolade met huishoudfolie en laat hem 4 uur in je koelkast afkoelen.
  5. Maak de vanillecreme. Verwarm in een pannetje de melk met de koksroom.
  6. In een een kom voeg je je vanillesuiker, je suiker, het eigeel van 3 eieren en 1 heel ei. Klop dit los met een garde.
  7. Voeg de patentbloem, het zout en de maïzena toe aan je eimengsel. Klop alles door elkaar.
  8. Haal je pannetje van het vuur en voeg beetje bij beetje deze aan je eimengsel. Klop telkens tussen door alles goed door elkaar.
  9. Giet je mengsel weer terug in je pannetje en zet het terug op het vuur.
  10. Goed blijven kloppen met je garde tot je vanillecreme wat steviger is geworden.
  11. Giet je vanillecreme in een ijzeren of glazen kom en laat hem op je werkbank afkoelen. Bedek de vanillecreme met huishoudfolie.
  12. Hak je chocolade fijn.
  13. Klop je slagroom volgens gebruiksaanwijzing.
  14. Als je chocoladesaus is afgekoeld kun je verder met de volgende stap.
  15. Verdeel de vanillecreme over 8 glazen kommetjes of whiskeyglazen.
  16. Leg in ieder kommetje / glas 3 soesjes op de creme.
  17. Bedek je soesjes met de chocoladesaus. Verdeel de chocoladesaus gelijkmatig over je kommetjes/glazen.
  18. Verdeel je slagroom gelijk matig over de glazen / kommetjes op de chocoladesaus.
  19. Besprenkel de slagroom met de fijngehakte chocolade.

Καλή όρεξη!

Copy link
Powered by Social Snap