Saragli

Veel mensen noemen deze zoetigheid in Nederland Baklava, maar in Griekenland noemen we het Saragli. Is het goed voor de lijn? Nee. Is het goed voor je gemoedstoestand? Absoluut.
Het maken van Saragli is echt heel makkelijk. Voor het maken van Saragli heb je iets langs nodig waar je rondom heen kunt draaien. Ik gebruik hier een lange spies voor, maar een breinaald of een lange satestok doet ook zijn werk. 

Om dit recept succesvol te laten zijn is dat de siroop volledig is afgekoeld en je de saragli met de afgekoelde siroop overgiet zodra deze uit de oven komt. De saragli warm, de siroop koud dus. 

Het recept is voor 21 stuks. 

Wil je meer inspiratie voor desserts? Wat dacht je Galaktobourekakia of Ekmek kadaifi?

Wil je een Griekse patisseriezaak in Nederland bezoeken? Ga dan zeker wat uitproberen bij Meraki in Utrecht.

manouri

Ingrediënten

  • 60 g walnoten
  • 100 gr pistachenoten zonder schil
  • 250 gr roomboter
  • 450 gr filodeeg

Voor de siroop

  • 425 g suiker
  • 1/2 sinaasappel
  • 1 kaneelstokje
  • 275 ml water

    Bereiding

    • Maak de siroop. In een pan gaat 275 ml water, 425 g suiker en een kaneelstokje.
    • Knijp het sap van de sinaasappel in het water uit en voeg de schil aan het geheel toe.
    • Roer de inhoud van de pan door elkaar en zet het vuur aan.
    • Als de siroop aan het koken is zet je het vuur iets lager en laat je siroop twee minuten doorkoken.
    • Zet het vuur uit en laat je siroop volledig afkoelen.
    • Snijd de pistachenoten en walnoten zo fijn mogelijk.
    • Smelt de roomboter in een pannetje.
    • Vet een rechthoekige ovenschaal in met roomboter.
    • Verwarm de oven voor op 160 graden.

    Benodigdheden

    • 2 theedoeken
    • 1 grote spies of breinaald
    • Leg de filodeeg tussen twee theedoeken zodat ze niet uitdrogen.
    •  Leg één veel filodeeg in de lente naar je toe op je keukenblad en besprenkel het met een kwastje met wat gesmolten roomboter. Raak het filodeeg niet aan.
    • Leg hierop een tweede laagje filodeeg en besprenkel deze ook met wat roomboter.

     

    • Strooi gelijkmatig een handpalm nootjes over het filodeeg.
    • Leg in het midden van je filodeeg je spies.
    • Pak de onderste punten van het filodeeg en vouw deze naar bocen toe, ongeveer vijf centimer onder de bovenste punten. Zie foto.
    • Rol de spies naar boven toe. Het rolletje hoeft niet erg strak.
    • Druk de uiteindes een beetje naar binnen toe, zodat een rimpelig effect ontstaat.
    • Haal de spies uit je rolletje en leg je rolletje in je ovenschaal.
    • Vet het rolletje in met gesmolten roomboter.
    • Maak ook van het overige filodeeg rolletjes en vet deze ook allemaal in met roomboter.
    • Snijd de rolletjes in 3 stukken.
    • Leg je ovenschaal in de oven op zo’n hoog mogelijke positie.
    • Bak je saragli tot deze goudbruin is. Dit duurt 60 tot 75 minuten.
    • Haal de saragli uit de oven en overgiet deze gelijkmatig met de afgekoelde siroop.
    • Laat de saragli een paar uur afkoelen.

    Καλή όρεξη!

    Copy link
    Powered by Social Snap