Kleftiko

Grieks lamsvlees pakketje

Benodigdheden:

Mes, snijdplank, kom, oven, bakplaat, bakpapier.

Bereidingstijd:

  • 2 uur marineren
  • 2,5 uur in de oven

Kleftiko

Grieks lamsvlees pakketje

Lam ‘kleftiko’ heeft een geschiedkundig verhaal. Deze naam zou afkomstig zijn van de “Kleptes” (De Griekse verzetsstrijders) die lamsvlees of geitenklees kookten, in potten van klei, in verborgen ondergrondse ovens om de smaken en geuren te verzegelen om te voorkomen dat ze gepakt werden! Zo zag niemand de rook van het koken.

Tegenwoordig gebruiken wij bakpapier om deze heerlijke pakketjes te maken.
Je kunt dit gerecht ook maken met kip. Lees het recept kleftiko kip hier.

manouri

Ingrediënten

  • 1 kilo lamsvlees zonder bot, in blokjes gesneden van ongeveer 3 cm
  • 2 rode uien
  • 2 rode paprika’s
  • 1 groene paprika
  • 4 aardappels
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels mosterd
  • 1 eetlepel oregano
  • 100 ml witte wijn
  • 100 ml olijfolie
  • Zout/peper
  • 12 vellen bakpapier
  • kooktouw

Bereiding

  1. Snijd de paprika’s en rode ui in grove stukken.
  2. De aardappel schil je niet en snijd hem in blokjes ongeveer 3 cm.
  3. De knoflook plet je en snijd je in drie stukjes per teentje.
  4. In een kom meng je de aardappel, ui, paprika, lamsvlees, knoflook.
  5. Vervolgens meng je de oregano, de olijfolie, de wijn, de mosterd en het zout/peper door de andere ingrediënten.
  6. Laat het zo’n twee uur rusten in de koelkast zodat de marinade goed kan intrekken.
  7. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  8. Leg voor 1 kleftiko pakketje twee vellen bakpapier op elkaar.
  9. Doe dit zo voor nog 5 pakketjes.
  10. Verdeel je vlees/groente evenredig over de zes pakketjes.
  11. Trek de uiteinden van het bakpapier naar boven toe en bind ze samen met een kooktouwtje.
  12. Laat de pakketjes ongeveer 2,5 uur in de oven garen.

Καλή όρεξη!

Copy link
Powered by Social Snap