Melomakarona
Griekse Kerstkoekjes
Benodigdheden:
Bakplaat, vijzel, bakpapier, oven
Melomakarona – Griekse Kerstkoekjes
Melomakarona hoort gewoon bij Griekse Kerst.
Het fijne aan deze koekjes is dat ze ook nog eens veganistisch zijn. Dus ook de Grieken die vasten mogen hier gewoon van snoepen.

Ingrediënten
- 670 gram suiker
- 2 kaneelstokjes
- 5 kruidnagels
- 2 sinaasappels
- 4 eetlepels honing en wat extra om over de koekjes te sprenkelen op het eind
- 1 kilo bloem
- 120 gram fijne griesmeel
- Rasp van een halve sinaasappel
- 3 theelepels kaneel
- 1 theelepel gemalen kruidnagel
- 1 theelepel baking soda
- 200 ml olijfolie
- 200 ml zonnebloemolie
- 250 ml sinaasappelsap
- 150 gram walnoten
Bereiding
- Als eerste maak je de siroop. In een ruime pan voeg je 650 ml water, 550 gram suiker, 2 kaneelstokjes en 5 kruidnagels.
- Pak een sinaasappel en snijd deze door midden. Knijp het sap van de sinaasappel uit in de pan. Voeg vervolgens de buitenkanten bij de rest.
- Zet het fornuis aan en roer met een houten lepel alle ingrediënten door elkaar.
- Als de siroop begint te koken, haal je het van het vuur en voeg je er nog 4 eetlepels honing bij.
- Laat de siroop goed afkoelen, tot aan kamertemperatuur.
- Maak in een vijzel de walnoten fijn.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Meng in een ruime kom 1 theelepel baking soda, 200 ml olijfolie, 200 ml zonnebloemolie, 250 ml sinaasappelsap.
- Meng totdat de soda is een is met de rest.
- Daarna mogen de 3 theelepels kaneel, de rasp van een halve sinaasappel en 1 theelepel gemalen kruidnagel erbij.
- Als je dat weer gemengd hebt voeg je 120 gram suiker en de griesmeel toe.
- Als laatste voeg je beetje bij beetje de bloem toe. Meng alles goed met de hand tot je een homogeen deeg hebt.
- Bedek een bakplaat met bakpapier.
- Pak wat van het deeg en vorm een langwerpig koekje ter grootte van je hand.
- Met een vork kerf je voorzichtig lijnen in de lengte en in de breedte van je koekje.
- Maak zoveel koekjes als op je bakplaat passen en schuif je bakplaat vervolgens in de oven voor ongeveer 30 minuten.
- Zodra ze uit de oven komen, doop je ze per twee stuks in je siroop. Het is belangrijk dat ze nog heet zijn als je ze in de lauwe siroop doopt.
- Laat ze maximaal 15 seconden in het siroop en haal ze er weer uit met een schuimspaan.
- Laat ze uitlekken en doe dit bij alle koekjes. Het deeg is genoeg voor ongeveer 60 koekjes.
- Als de koekjes zijn uitgelekt, besprenkel je ze met een beetje honing en een beetje van de walnoten.
Καλή όρεξη!