Kolokithopita glykia

Griekse zoete taart met pompoen

Benodigdheden:

Oven, rond bakblik,

Kolokithopita glykia – Griekse zoete taart met pompoen

Met pita bedoel ik de hartige taart die je met heel veel verschillende soorten vullingen vindt. De vullingen passen zich aan aan het seizoen. De herfst is ideaal voor pompoenpita.
Je kunt ervoor kiezen om het deeg kant en klaar te kopen. Het lekkerste is natuurlijk om het zelf te maken. Het recept van zelfgemaakt pitadeeg vind je hier.

manouri

Ingrediënten

  • 450 gram bladerdeeg of eigengemaakt pitadeeg
  • 1 oranje fles pompoen van circa 1000 – 1200 gram
  • 3 eetlepels sesamzaadjes
  • 100 gram walnoten
  • 1,5 theelepel kaneel
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 125 gram suiker
  • 20 gram paneermeel
  • Olijfolie

Bereiding

  1. Ontdoe de pompoen van zijn schil en zaadjes.
  2. Rasp de pompoen fijn.
  3. Verwarm in een ruime pan een scheut olijfolie.
  4. Bak de pompoen hierin totdat het vocht helemaal verdampt is.
  5. Voeg eerst de suiker toe en roer alles goed door elkaar.
  6. Vervolgens mag daar de nootmuskaat, de kaneel, de walnoten en de sesamzaadjes aan toegevoegd worden.
  7. Bak deze vijf minuutjes en voeg als laatste de paneermeel toe.
  8. Goed roeren en haal van het vuur.
  9. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  10. Vet een bakblik in met olijfolie.
  11. Leg een vel filodeeg op je keukenblad. Ongeveer 1,5 cm van de rand spreid je met eetlepel vulling.
  12. Rol vervolgens het deeg om de vulling heen en rol deze helemaal om.
  13. Rol je rolletje vervolgens weer als een slakkenhuis.
  14. Leg deze in het midden van je bakblik.
  15. Pak een tweede vel filodeeg vul deze ook en maak hier ook een rolletje van.
  16. Rol deze weer om je slakkenhuis.
  17. Doe dit met al je vellen tot je vellen en vulling op zijn.
  18. Vet de bovenkant in met olijfolie.
  19. Laat de pita in de oven garen tot deze goudbruin is. Dit duurt 30 a 40 minuten.

Καλή όρεξη!

Copy link
Powered by Social Snap