Prasopita
Griekse hartige preitaart
Benodigdheden:
Oven, rond bakblik, snijdplank, mes
Prasopita – Griekse hartige preitaart
Met pita bedoel ik de hartige taart die je met heel veel verschillende soorten vullingen vindt. Prasopita, of in het Nederlands Griekse hartieg preitaart, is denk ik wel een van mijn favorieten.
Je kunt ervoor kiezen om het deeg kant en klaar te kopen. Het lekkerste is natuurlijk om het zelf te maken. Het recept van zelfgemaakt pitadeeg vind je hier.
Zorg er wel voor dat je de prei goed wast. Nadat je hem in ringen hebt gesneden. Er kan namelijk nogal wat zand tussen de bladeren zitten. Dat wil je natuurlijk niet in je prasopita.

Ingrediënten
- Pitadeeg zelfgemaakt of gekocht
- 2 preien
- 200 gram feta
- 2 eieren
- 3 eetlepels Griekse yoghurt
- Zout/peper
- Olijfolie
- handje paneermeel
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Snijd de prei in ringen, was ze en laat ze uitlekken.
- In een kom brokkel je de feta zeer fijn, voeg daar de yoghurt, de eieren en peper/zout toe.
- In een koekenpan verwarm je de olijfolie en je bakt daar de prei in. Slechts een minuut of 3 a 4.
- Meng de prei met de andere ingrediënten in de kom.
- Vet een diepe ovenschaal in met olijfolie.
- Strooi hierover een beetje paneermeel.
- Bedek de bodem met een laagje bladerdeeg, met een kwastje vet je deze in met olijfolie.
- Leg er nog een laagje bladerdeeg over. Bedek gelijkmatig de bladerdeeg met de vulling.
- Vervolgens leg je weer een laagje bladerdeeg erover, die vet je weer in met olijfolie. Nog een laagje bladerdeeg die je tevens invet met wat olijfolie.
- Snijd de pita in stukken.
- Laat de pita 30 a 40 minuten garen in de oven tot deze goudbruin is.
Καλή όρεξη!