Spanakopita

Griekse hartige spinazietaart

Benodigdheden:

Oven, rond bakblik, snijdplank, mes

Spanakopita

Griekse hartige spinazietaart

Met pita bedoel ik de hartige taart die je met heel veel verschillende soorten vullingen vindt. Van alle pita s is denk ik spanakopita de meest bekende.

Je kunt ervoor kiezen om het deeg kant en klaar te kopen. Het lekkerste is natuurlijk om het zelf te maken. Het recept van zelfgemaakt pitadeeg vind je hier.
De lekkerste spinazie voor dit gerecht vind je in de turkse supermarkt. De wortels hoef je niet weg te gooien. Als je die bakt met wat olijfolie en ui heb je een heerlijke salade.

manouri

Ingrediënten

  • Pitadeeg zelfgemaakt of gekocht
  • 300 gram feta
  • 1 ui
  • 600 gram verse spinazie
  • 4 bosuitjes
  • Zout/peper
  • Olijfolie
  • handje paneermeel

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Snijd de ui in halve dunne ringen.
  3. De bosuitjes snijd je fijn.
  4. In een pan verwarm je een beetje olijfolie.
  5. Karameliseer in ongeveer twee minuten de ui en voeg vervolgens de bosuitjes toe.
  6. Bak deze een paar minuten mee. Goed roeren en voeg vervolgens beetje bij beetje de spinazie toe.
  7. Alles goed roeren.
  8. Om het af te maken gaan er zout en peper bij. Wees voorzichtig met het zout, want er gaat later nog feta in het mengsel.
  9. Haal het groentemengsel uit de pan en laat het afkoelen in een kom.
  10. Als de spinazie is afgekoeld, brokkel je de feta fijn en voeg je die door de pitavulling heen.
  11. Vet de bodem in met wat olijfolie en strooi er een beetje paneermeel op.
  12. Leg een vel pitadeeg / bladerdeeg in een rond bakblik.
  13. Vet deze in met olijfolie. Leg daar nog een vel bovenop.
  14. Verdeel evenredig de vulling over de bladerdeeg.
  15. Bedek de vulling met een vel bladerdeeg en vouw eventueel de randjes van de onderste pitavellen naar binnen toe.
  16. Vet de vellen in met olijfolie.
  17. Leg nog een vel pitadeeg er bovenop.
  18. Smeer ook het bovenste vel in met olijfolie.
  19. Laat de pita 30 minuten garen in de oven tot deze goudbruin is.

Καλή όρεξη!

    Copy link
    Powered by Social Snap