Traditioneel Grieks dorpsbrood

Benodigdheden:

Bakpapier, bakplaat, grote kom

Traditioneel Grieks dorpsbrood

Niets kan me zo nostalgisch maken als de geur van een bakker. Als kind werd ik naar de bakker gestuurd om vers brood te halen. En dat was echt vers brood. Brood dat in de bakkerij zelf gemaakt werd. Niet ‘vers afgebakken’.
Soms was het brood zo vers, dat het letterlijk net uit de oven kwam. Onderweg kon ik het nooit laten om het brood voor te proeven. Mijn moeder vroeg me dan of er een muisje in het brood had gezeten.
Zoals met veel van mijn recepten, heb ik deze uitgewerkt omdat ik het in Nederland niet kon krijgen.

manouri

Ingrediënten

  • 1 kilo bloem
  • 2 zakjes droge gist
  • 600 ml lauw water
  • 1,5 theelepel zout
  • 1,5 theelepel suiker
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Een handje sesamzaadjes

Bereiding

  1. In een kommetje schenk je 100 ml water en voeg je de gist toe.
  2. Roer het door elkaar en laat het 10 minuten staan.
  3. Meng in een grote schaal de bloem, de suiker, het zout en de olijfolie.
  4. Schenk het gist mengsel toe en meng het door de bloem. Voeg beetje bij beetje nog 500 ml lauw water toe.
  5. Kneed het deeg voor ongeveer 10 minuten.
  6. Maak er een bal van, bedek hem met een theedoek en laat heb een half uur rijzen op een warme plek.
  7. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  8. Nadat het deeg gerezen is verdeel je het in drie stukken.
  9. Maak er drie langwerpige broden van, van ongeveer 10 cm dik.
  10. Maak de bovenkant met een kwast een beetje vochtig en besprenkel ze met sesamzaadjes.
  11. Daarna mogen ze 30 a 40 minuten de oven in, tot ze goudbruin zijn.

Καλή όρεξη!

Copy link
Powered by Social Snap