Het dessert voor de kerstdagen

(incl. winactie)

Deze winactie is gewonnen door Nico!
Nico stuur je me even een mailtje info@kokenmetelefteria.nl?

Zo met de kerstdagen in aantocht is DE vraag natuurlijk “Wat eten we?” Deze blog geeft je wellicht wat ideeën over wat je zou kunnen maken als nagerecht. En omdat 15 december mijn naamdag is, trakteer ik! Winactie-alert! Je kunt een plekje winnen voor de workshop Griekse patisserie op zaterdag 25 januari. Ben je al ingeschreven voor deze workshop? Dan kun je toch meedoen en je inschrijfgeld terugverdienen. Meer info hierover onderaan de blog. Nu weer even terug naar de kern van deze blog…

Wat voor nagerecht eten we met Kerst?

Eigenlijk hoef ik nooit lang na te denken over wat voor nagerecht ik maak. Meestal krijg ik al ruim voor Kerst verzoeken van de gasten. Uiteraard maak ik meestal wel een nagerecht die je in iedere welgerespecteerde patisseriezaak zult vinden in Griekenland.
Ik heb een drietal Griekse zoetigheden uitgekozen waarmee ik mijn gasten blij kan maken. Hier zijn ze (op willekeurige volgorde).

1. Galaktobourekakia

De weight watchers zullen vast niet blij zijn met dit Grieks nagerecht. Ik denk dat deze heerlijkheid wel 10.000 calorieën bevat. Of misschien wel meer. Maar lekker dat galaktobourekakia zijn! Het filodeeg met een vulling van vanille-custard gedrenkt in siroop. Je vindt galaktoboureko ook in een groet versie. In een soort van taart in punten gesneden, maar ik ga liever voor het kleine zusje.

2. Portokalopita

Makkelijker gezegd, sinaasappelpita. Ik denk als die 12 goden op de Olympus echt hadden bestaan, dat ze wel die berg afgerend zouden komen voor Portokalopita. Het is een beslag gemaakt van yoghurt, sinaasappel en filodeeg uit de oven en daarna (jawel daar komen die calorieën weer) gedrenkt in siroop.

Politiko Thessalonikis

Deze is misschien wel mijn persoonlijke favoriet, Politiko Thessalonikis. Een bodem van onder andere fijn griesmeel en masticha (druppels gemaakt van de hard van een boom op Chios ) overgoten met siroop, belegd met een slagroomcrème, afgemaakt met kaneel. Het is denk ik mijn favoriet, omdat het zo’n typisch geval is van Noord Griekse trots. Een nagerecht wat je niet makkelijk in het zuiden van Griekenland zult vinden. En de combinatie van Masticha en kaneel is gewoon super.

Winactie

Even terug naar de winactie! Leuk al die nagerechten, maar wil je ze niet liever proeven dan erover lezen? Dat kan! Op 25 januari geef ik een workshop Griekse patisserie en jij kan meedoen! Hoe maak je kans op deelname aan de Griekse workshop? Heel simpel. Je laat een comment achter onder deze blog en vertelt welk nagerecht jij het liefst eet als je in een Grieks restaurant of in Griekenland bent en waarom je graag zou willen meedoen aan de workshop.
Als je je al hebt ingeschreven voor deze workshop kun je ook meedoen! Jouw deelname (1 persoon) aan deze workshop is dan gratis. Je kunt meedoen tm dinsdag 17 december. Op woensdag 18 december 2019 maak ik de winnaar bekend.
En waarom deze winactie? Omdat op 15 december alle Elefteria’s hun naam vieren.

Copy link
Powered by Social Snap