Politiko Thessalonikis

Benodigdheden:

Oven, rechthoekige ovenschaal, vijzel, kom

Politiko Thessalonikis

Als je mij vraagt wat het lekkerste Griekse stukje patisserie is, dan kies ik denk ik wel voor de Politiko Thessalonikis.
De combi van de vanille creme, de masticha en de griesmeelbodem is een van mijn favorieten.
Ga jij hem ook thuis maken?

manouri

Ingrediënten

  • 750 ml melk
  • 700 gram suiker (+ suiker voor de slagroom)
  • 300 gram grove griesmeel
  • 20 ml vanillearoma
  • ½ eetlepel bakingpowder
  • 1 theelepel baking soda
  • ½ theelepel fijne masticha
  • 3 eierdooiers
  • 50 gram maizena
  • 60 gram roomboter (+ boter om ovenschaal in te smeren)
  • 1 kaneelstokje
  • Kaneelpoeder
  • 250 slagroom

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Smeer een rechthoekige ovenschaal in met boter.
  3. Los de kook-soda op in 250 ml melk op.
  4. In een kom meng je de griesmeel, 200 gram suiker, de baking powder en de fijne masticha.
  5. Voeg ook nog de melk met kooksoda toe en meng het met de andere ingrediënten.
  6. Giet het mengsel in de ovenschaal en laat deze een half uur garen in de oven.
  7. Als deze goudbruin is, is de basis voor je gebak klaar. Laat hem in de koelkast afkoelen.
  8. Terwijl de basis aan het garen is in de oven, maak je de crème. In een flinke kom meng je eierdooiers met 70 gram suiker.
  9. Voeg daar vervolgens 100 ml melk bij en beetje bij beetje de maïzena. Goed mengen.
  10. In een pan schenk je 400 ml melk, 70 gram suiker en het vanillearoma.
  11. Verwarm deze zonder te mengen. Als de melk begint te koken, schenk je het beetje bij beetje bij je eierdooier mengsel.
  12. Als je het goed gemengd hebt, schenk je het terug in de pan.
  13. Op een zacht vuurtje roer je met een houten lepel totdat je crème is ingedikt.
  14. Haal je pan van het vuur en laat de roomboter smelten door de crème.
  15. Schenk de crème in een kom, dek hem af met vershoudfolie en laat hem afkoelen in de koelkast.
  16. Maak je slagroom en leg deze even apart.
  17. Als de basis is afgekoeld maak je de siroop.
  18. In een pan meng je 250 ml water, 360 gram suiker en het kaneelstokje.
  19. Laat de siroop een paar minuten koken. Daarna giet je hem gelijk over de basis.
  20. Laat de basis rusten totdat de siroop is opgenomen.
  21. In een kom meng je je slagroom samen met de vanille crème. Verdeel deze gelijkmatig over je basis.
  22. Besprenkel de politiko Thessalonikis met kaneel en laat hem minimaal nog een uur afkoelen in de koelkast.

Καλή όρεξη!

Copy link
Powered by Social Snap