Bakaliaros skordalia
Benodigdheden:
Blender, kom, pan, koekenpan, keukenpapier
Bakaliaros Skordalia
Dit gerecht is het nationale gerecht op 25 maart. Bakaliaros (gebakken kabeljauw) met skordalia. Skordalia een soort van aardappelpuree met onder andere citroen, knoflook en peterselie. Bij ons staat dit standaard op de herdenking van 25 maart op tafel.

Ingrediënten Bakaloarios
- 1 kilo kabeljauw
- 1 blikje bier 330 ml
- 100 ml lauw water
- 1 zakje baking powder
- 250 gram zelfrijzend meel
- Zonnebloemolie om in te bakken
Ingrediënten Skordalia
- 6 middelgrote aardappelen
- 3 teentjes knoflook
- 1 citroen
- 3 lenteuitjes
- 150 ml olijfolie
- 1 theelepel zout
- ½ theelepel peper
- 2 eetlepels bladpeterselie
Bereiding
- Laat de aardappels in schil gaar koken.
- Ondertussen bereid je het beslag voor de kabeljauw. In een kom meng je het bier, het water, het meel en de baking powder.
- Het meel voeg je beetje bij beetje toe, zodat het niet gaat klonteren.
- Laat het beslag even rusten en maak ondertussen de skordalia af.
- Doe in een blender de knoflook, de olijfolie, het sap van de citroen, 3 eetlepels kookvocht van de aardappels, het zout en peper en maak er één geheel van.
- Als de aardappels gaar zijn ontvel je ze, stop je ze in een kom en prak je ze met een vork fijn.
- Voeg de mix uit de blender toe en mix het goed door elkaar. Als laatste doe je nog de lenteuitjes en de bladpeterselie door de skordalia heen.
- Belangrijk is dat de kabeljauw die je gaat bakken goed droog is. Het handigste is om verse kabeljauw te gebruiken.
- Laat de zonnebloemolie in een diepe pan goed heet worden. Haal vervolgens de kabeljauw stukken door het beslag en hup de pan in!
- Als ze aan de onderkant een mooie goudbruine kleur hebben gekregen draai je ze om.
- Als ze ook aan de kant de goede kleur hebben gekregen haal je ze uit de olie en laat je ze uitlekken op keukenpapier. Leg per keer maar een paar stukken kabeljauw erin zodat ze ‘de ruimte hebben’.
Kαλή όρεξη!