Bougatsa kima

Bougatsa met gehakt

Benodigdheden:

Oven, mes, deegmachine, bakplaat, pan, snijdplank

Bougatsa kima – Bougatsa met gehakt

Bougatsa is een echt typisch ontbijt- of lunchgerecht uit Noord Griekenland. Je vindt bougatsa ook in andere delen van Griekenland, maar zoveel keus als in de regio van Thessaloniki vind je elders niet.
De meest bekende bougatsa is de bougatsa met zoete creme vulling. Maar er zijn heel veel andere soorten. Bijvoorbeeld deze Bougatsa met gehakt vulling.
In dit recept vind je ook de uitleg hoe je zelf het deeg maakt. Heb je geen tijd om dit zelf te maken? Dan kun je dit het beste vervangen door dun bladerdeeg. Vergelijkbaar als het deeg voor baklava.

Ben je in Athene en wil je lekkere Bougatsa eten. Dan moet je zeker naar Bougatsidiko Thessaloniki. Deze vind je in de wijk Psiri. Lees meer over dit leuke plekje hier.

manouri

Ingrediënten

  • Voor het bougatsa-deeg:

    • 50 gram roomboter
    • 2 theelepels zout
    • 220 ml water
    • 500 gram bloem

    Voor de vulling:

    • 50 gram bloem
    • 40 gram boter
    • 400 ml melk
    • Peper
    • 500 gram half-om-half gehakt
    • 2 rode uien
    • 1 rode paprika
    • 2 theelepels oregano
    • 1 theelepel kruidnagel
    • 2 laurierblaadjes
    • 50 ml witte wijn
    • Zout / peper
    • Olijfolie

    Voor het afwerken van de Bougatsa:

    • 150 gram margarine

Bereiding

  1. Smelt de roomboter.
  2. In de kom van de deegmachine gaan de roomboter en alle andere ingrediënten van het deeg.
  3. Zet de deegmachine aan, en laat de machine minimaal 20 minuten zijn werk doen.
  4. Na 20 minuten vorm je het deeg tot een balletje, wikkel je het in vershoudfolie en laat je het 45 minuten rusten.
  5. Terwijl het deeg aan het rusten is, maak je de vulling.
  6. In een koekenpan verwarm je een beetje olijfolie.
  7. Karamelliseer de ui en voeg de paprika toe.
  8. Voeg het gehakt toe en rul deze.
  9. Als deze wat kleur begint te krijgen, blus je hem af met de wijn, voeg je de kruiden toe en een glas water en laat deze pruttelen totdat het water verdampt is.
  10. Smelt in een pannetje de boter en meng deze met de bloem.
  11. Beetje bij beetje schenk je de melk erbij.Roer goed zodat er geen klonters ontstaan.
  12. Als de crème wat is ingedikt haal je hem van het vuur af.
  13. Roer je gehakt door de crème. Laat je vulling afkoelen.
  14. Smelt de margarine. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  15. Na 45 minuten rusten haal je het deeg uit de folie en verdeel je hem in vier stukken. Voor 1 bougatsa heb je 2 stukken nodig. Zorg dat je flink wat ruimte op je keukenblad hebt.

  16. Draai een balletje , leg deze op je werkbank en plat deze voorzichtig plat.
  17. Smeer de bovenkant van je deeg in met margarine.
  18. Druk het balletje nog wat platter en smeer je deeg weer in met margarine.
  19. Vervolgens pak je een rand van je deeg, tilt deze een beetje op en trek deze een stukje verder.
  20. Je doet dit ook met ook de andere kanten, waardoor je het deeg als het ware een beetje uitrekt.
  21. Doe dit voorzichtig zodat je deeg niet gaat scheuren.
  22. Je smeer je deeg weer in en doet de bovenstaande handelingen totdat je een dun deeg hebt en je het idee hebt dat je deeg niet verder opgerekt kan worden. Je snijdt wat van de randen af zodat je een rechthoek krijgt.
  23. In het midden spreid je de helft van je gehaktvulling en vouwt vervolgens de randen van het deeg naar binnen toe zodat de vulling helemaal bedekt is.
  24. Leg je pakketje aan de kant.
  25. Pak het andere balletje deeg en rek deze op dezelfde manier als het eerste balletje uit. Maak ook hier een rechthoek van.
  26. Smeer deze in met margarine.
  27. Leg vervolgens je pakketje dwars op de rechthoek en vouw de randen van het deeg naar binnen toe zodat het pakketje ingepakt wordt.
  28. Leg een velletje bakpapier op een bakplaat.
  29. Pak je bougatsa en leg deze met de vouwranden naar beneden op de bakplaat.
  30. Je draait hem dus in feite om.
  31. Druk hem voorzichtig wat platter.
  32. Smeer de bovenkant in met margarine.
  33. Met de andere helft van je gehaktvulling en de twee deegballetjes kun je een tweede bougatsa maken.
  34. Laat de bougatsa 40 minuten in de oven garen en laat hem een beetje afkoelen.
  35. Snijd hem voorzichtig in 6 a 8 stukken.

    Καλή όρεξη!

    Copy link
    Powered by Social Snap