Benodigdheden:

Rechthoekige schaal, vijzel, pan, garde

Ekmek

Baklava is een wereldwijd bekende zoetigheid. Erg lekker, mij hoor je niet klagen, maar de Griekse patisserie heeft zoveel meer te bieden. Zoals deze heerlijke ekmek.

manouri

Ingrediënten

  • 1 doos geroosterde toastjes of 1 rol beschuit
  • 1 liter melk
  • 470 gram suiker
  • 1,5 theelepel kaneel
  • Schil van een halve citroen
  • 150 gram maïzena
  • 1 theelepel vanille suiker
  • 250 ml slagroom
  • 250 ml water
  • 40 gram pistache nootjes

Bereiding

  1. Stamp de pistache nootjes fijn met een vijzel.
  2. Bedek de bodem van een rechthoekige schaal met toastjes. Als je wat dikkere hebt een enkele laag. Als je alleen dunne toastjes hebt, doe je 3 laagjes. Je kunt er ook voor kiezen om ipv toastjes beschuit te gebruiken. Vul de bodem dan met het beschuit. Breek een beschuit in kleine stukjes om de ruimtes tussen het beschuit op te vullen.
  3. Maak het siroop. In een pan laat je 250 ml water, de citroenschillen, de kaneel, en 300 gram suiker samen koken. Goed roeren en als het kookt nog een paar minuutjes op het vuur laten.
  4. Vervolgens giet je beetje bij beetje de siroop over de toast/beschuit heen tot deze goed doordrenkt is.
  5. In een ruime pan warm je de melk op samen met 150 gram suiker.
  6. Als de melk goed opgewarmd is voeg je de vanille suiker toe en je beetje bij beetje de maïzena. Goed roeren want de bodem van de pan koekt makkelijk aan.
  7. Als de crème wat dik van structuur is geworden verdeel je deze gelijkmatig over de toast. Deze mag 1,5 uur in de koelkast rusten.
  8. Haal na de rusttijd de ekmek uit de koelkast.
  9. Maak de slagroom volgens de gebruiksaanwijzing en verdeel deze weer gelijkmatig over de ekmek.
  10. Je maakt het af door de stukjes pistache nootjes te verdelen over de slagroom.

Καλή όρεξη!

Copy link
Powered by Social Snap