Kalamarakia tiganita
Gebakken Calamares
Benodigdheden:
Snijdplank, mes, schaal, zeef, pan
Gebakken Calamares – Kalamarakia Tiganita
No way dat ik Griekenland verlaat zonder gebakken calamares te eten. Lekker aan het strand, met een klein glaasje ouzo.
Thuis kun je ook calamares maken. Helemaal niet moeilijk. Alleen het schoonmaken van de Calamares is beetje een gedoe. Oefening baart kunst.
Voor dit gerecht moet je echt pijlstaartinktvis gebruiken. Haal geen samengeperste visresten uit het vriesvak, wat onder de noemer calamares wordt verkocht.
Ingrediënten
- 1 kilo pijlinktvis
- Bloem
- Rode paprikapoeder
- 2 theelepels maïzena
- Citroen
- Zonnebloemolie om in te bakken
Bereiding
- Maak de pijlinktvis schoon. Snijd net onder de ogen de pijlinktvis de tentakels los van het hoofd. Wel zo, zodat de tentakels allemaal nog bij elkaar zitten.
- Trek het hoofd los en gooi de deze weg.
- Maak de binnenkant van het lijfje schoon en trek het membraan los. Het membraan zit/voelt als een stukje plastic.
- Snijd het lijfje in wat dikkere ringen.
- Spoel de tentakels en de ringen goed af met koud water en laat ze uitlekken.
- Dep ze droog.
- Meng in een schaal de bloem, de rode paprikapoeder, de maizena.
- Haal de ringen en de tentakels door de bloem en leg in een zeef.
- Schud de zeef voorzichtig op en neer zodat je al de overtollige bloem kwijt raakt.
- In een pannetje verwarm je de olie.
- Als deze op temperatuur is, dan leg je één voor een de stukjes inktvis in de olie. Laat ze maximaal 1 minuut bakken, anders wordt het taai.
- Serveer het met citroen.
Καλή όρεξη!