Kleftiko kip
Griekse ovenpakketje met kip
Benodigdheden:
Mes, snijdplank, kom, oven, bakplaat, bakpapier, kooktouw.
Bereidingstijd:
- 0,5 uur marineren
- 1 uur in de oven
Kleftiko kip
Grieks kippakketje
Kleftiko heeft een geschiedkundig verhaal. Deze naam zou afkomstig zijn van de “Kleptes” (De Griekse verzetsstrijders) die lamsvlees of geitenklees kookten, in potten van klei, in verborgen ondergrondse ovens om de smaken en geuren te verzegelen om te voorkomen dat ze gepakt werden! Zo zag niemand de rook van het koken.
Tegenwoordig gebruiken wij bakpapier om deze heerlijke pakketjes te maken.
Je kunt dit gerecht ook maken met lam.

Ingrediënten
- 1 kilo kippendijen
- 1 witte ui
- 1 rode ui
- 2 paprika’s
- 4 aardappels
- 8 champignons
- 2 tomaten
- Zout,peper,oregano,thijm
- Olijfolie
- 8 vellen bakpapier
- Kooktouw
- 300 gram feta of geraspte belegen kaas

Bereiding
- Snijd de paprika’s en rode ui in grove stukken.
- Snijd de champignons in dikke plakken.
- De aardappel schil je niet en snijd hem in blokjes ongeveer 3 cm.
- Ook de tomaten snijd je in blokjes.
- Snijd de kippendijen in reepjes, van ongeveer 3 cm dik.
- Doe de kip in een kom, doe er 3 eetlepels olijfolie bij en de kruiden. Meng alles en laat het een half uur rusten.
- In een kom meng je de groenten.
- Vervolgens meng je de olijfolie en de kruiden door alles heen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Leg de bakvellen op je keukenblad.
- Verdeel de groente in het midden van de acht bakpapiertjes.
- Vervolgens leg je de kip erover.
- Strooi de kaas erover en bind de pakketjes dicht.
- Laat de pakketjes ongeveer een uur in de oven garen.
Καλή όρεξη!