Kotopita a la creme
Griekse hartige taart met kip a la creme
Benodigdheden:
Oven, rond bakblik, snijdplank, mes
Kotopita – Griekse hartige taart met kip a la creme
Met pita bedoel ik de hartige taart die je met heel veel verschillende soorten vullingen vindt. Ook met kip. Deze is met kip a la creme.
Je kunt ervoor kiezen om het deeg kant en klaar te kopen. Het lekkerste is natuurlijk om het zelf te maken. Het recept van zelfgemaakt pitadeeg vind je hier.

Ingrediënten
- Pitadeeg zelfgemaakt of gekocht
- 250 gram champignons
- 500 gram kippendijen
- 2 kleine uien
- 2 eetlepels bloem
- 250 ml lauwe melk
- 175 gram oude kaas
- 2 theelepels mosterd
- 1 theelepel peper
- Olijfolie
- Paneermeel
Bereiding
- In een pan met water kook je de kipfilet 15 minuten.
- Ondertussen snijd je de uiten in halve ringen en de champignons in plakken.
- Als de kipfilet hebt gekookt, laat je hem nog een minuut of 10 rusten in de pan.
- Vervolgens snijd je de kipfilet in blokjes.
- Vet een rond bakblik in met olijfolie en strooi er een half handje paneermeel over.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- In een pan met olijfolie fruit je de ui.
- Vervolgens voeg je hierbij de champignons. Laat ze goed garen.
- Als de champignons klaar zijn mag de mosterd, peper, kip erbij.
- Even goed roeren, waarna de bloem er nog doorheen mag.
- Voeg de melk toe en 150 ml van het water waar de kip in heeft gekookt. Goed roeren tot de saus wat dikker is geworden.
- Zet het vuur uit en laat de saus 15 minuten indikken en afkoelen. Het is geen overbodige luxe om af en toe te roeren.
- Als de saus isafgekoeld voeg je als laatste nog de kaas toe.
- Leg op de bodem een vel pitadeeg , de randen mogen over het bakblik vallen en vet deze in met olijfolie.
- Leg vervolgens nog een vel pitadeeg erover en ook deze mag ingevet worden met olijfolie.
- Spreid de vulling egaal over het deeg.
- Leg een vel pitadeeg op de vulling en vet de bovenkant in met olijfolie.
- Vouw de randen van de onderste pitavel naar binnen en vet deze ook weer wat in met olijfolie.
- Bedek de pita met het laatste vel en vouw de randjes van het bovenste vel om de pita heen.
- Lichtjes invetten met olijfolie.
- Snijd de pita in 8 stukken laat hem 35 a 40 minuten in de oven tot deze goudbruin is.
Καλή όρεξη!