Kotopita

Griekse hartige taart met kip

Benodigdheden:

Oven, rond bakblik, snijdplank, mes, pan, kwast

Kotopita – Griekse hartige taart met kip

Met pita bedoel ik de hartige taart die je met heel veel verschillende soorten vullingen vindt. De meest bekende is denk ik spanakopita, maar ken je deze? Kotopita is een heerlijke Griekse hartige taart met kip.
Je kunt het deeg kant en klaar kopen of zelf maken. Voor het recept van pitadeeg klik hier.

manouri

Ingrediënten

  • Pitadeeg zelfgemaakt of gekocht
  • 2 preien
  • 200 gram feta
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • Zout/peper
  • Olijfolie
  • handje paneermeel

Bereiding

  1. Kook een hele kip in een pan met ruim water gaar.
  2. Bewaar 100 ml van het water waarin je de kip hebt gekookt.
  3. Pluk het vlees van de kip los.
  4. Snijd de ui in kleine stukjes en de paprika in halve ringen.
  5. In een pan met olijfolie karamelliseer je de ui.
  6. Voeg de paprika toe en vervolgens de kip.
  7. Roer alles goed door elkaar.
  8. Als alles een mooi kleurtje heeft gekregen schenk je de kippenbouillon bij.
  9. Laat het geheel een beetje sudderen.
  10. Verdeel de kaas door de pita vulling.
  11. Haal de pan van het vuur.
  12. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  13. Laat de boter in een pannetje smelten en voeg hier olijfolie bij.
  14. Vet de bodem van je bakblik in met wat olijfolie en strooi er een beetje olijfolie overheen.
  15. Bedek de bodem van je pan met een laag bladerdeeg.
  16. Smeer de bladerdeeg in met wat olijfolie. Dit doe je in totaal drie keer. Dus laagje bladerdeeg, invetten. Als je eigen gemaakt pitadeeg hebt, is twee lagen genoeg.
  17. Verdeel het kippenmengsel wat je eerder hebt gemaakt over de lagen bladerdeeg.
  18. Bedek dit weer met drie lagen bladerdeeg of 1 laag eigen gemaakt pitadeeg. Deze vet je net zoals de bladerdeeg op de bodem per laag in.
  19. De kotopita gaat ongeveer 30 minuten in de oven tot hij een mooi goudbruin kleurtje krijgt.

Καλή όρεξη!

Copy link
Powered by Social Snap