Bamies

Okra in tomatensaus

Benodigdheden:

Snijdplank, mes, pan

Okra met kip

Sommige gerechten brengen meteen herinneringen boven, en voor mij is kip met okra daar één van. Okra is zo’n groente waar je of dol op bent, of liever ver van blijft. In mijn familie was dat niet anders: mijn neven en nichten konden er niet veel mee, waarschijnlijk omdat we in de familie zelf okra verbouwden. Het plukken onder de hete Griekse zon, terwijl die kleine haartjes op je huid prikten en jeukten… het was niet bepaald ons favoriete klusje.
Toch maakt die herinnering kip met okra des te specialer. In Griekenland gebruiken we kleine okra, zacht en vol smaak.

In Nederland is okra lastig te vinden, maar gelukkig kun je bij Griekse of Turkse winkels vaak kleine okra uit de diepvries halen. Ik gebruik persoonlijk het liefste okra uit de diepvries. Die breekt minder snel tijdens het koken, waardoor je de kans op slijmerige okra verkleint. Want dat is wel echt heel belangrijk. Als je okra breekt eet je een bordje slijm.

Eet je liever een vegetarische variant? Bekijk dan dit recept met okra.

okra kip

Ingrediënten

  • 1 kg kipfilet
  • 300 gram aardappels
  • 1 ui
  • 500 gram okra
  • 2 eetlepels peterselie
  • 500 ml Tomatensaus
  • zout/peper/thijm/oregano
  • Olijfolie om in te bakken

Bereiding okra met kip

  1. Snijd de kipfilets in de lengte door de helft.
  2. Snijd een ui fijn.
  3. Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes.
  4. Verwarm in een ruime pan een flinke scheut olijfolie.
  5. Bak hierin de kip aan alle kanten mooi bruin.
  6. Leg de kip en het koovocht apart.
  7. Fruit in de zelfde pan de ui in wat olijfolie.
  8. Voeg de kruiden en peterselie toe aan het gerecht. Roer alles goed door elkaar.
  9. De kip mag terug de pan in samen met de aardappels.
  10. Voeg de okra (nog bevroren, niet ontdooid) toe.
  11. Voeg water toe totdat je kip en aardappels net onder staan en laat een kwartier koken.
  12. Na een kwartier voeg je de okra toe, je tomatensaus en kokend water tot je okra net onder staat.
  13. Belangrijk is dat je niet door de pan roer!
  14. Om alles te laten mengen schud je de pan voorzichtig op en neer. Als je er doorheen gaat roeren, dan breken de okra’s en dan worden ze slijmerig.
  15. Laat je gerecht 15 a 20 minuten koken tot de okra gaar is.

Καλή όρεξη!

Copy link
Powered by Social Snap