5 dingen die je moet weten
over Tiri Saganaki /gebakken kaas
Tiri saganaki. Gebakken kaas, Goddelijk lekker.Op het oog een simpel gerecht, maar bij het maken van dit gerechtje kan een hoop mis gaan.
In deze blog 5 dingen die je moet weten over de oorsprong en de bereiding van tiri Saganaki.
1. De keuze van de kaas.
Tiri betekent letterlijk kaas. Alhoewel je in Nederland vaak hoort van feta saganaki is het in Griekenland ongebruikelijk om feta te gebruiken voor dit gerecht. Om de perfecte tiri saganaki te creëren heb je een hardere kaas nodig die weinig vocht bevat. Ik persoonlijk gebruik het liefste kefalotiri of graviera, maar ook kazen als halloumi of mastello zijn ook heerlijk.
2. Saganaki is een type pan.
Je zult wellicht ook van andere gerechten hebben gehoord die ook saganaki in de naam hebben zoals Garides saganaki. De naam verwijst naar het type pannetje wat gebruikt werd om de gerechten te maken. Heb je die pan niet, no worries. Een gewone anti aanbak pan doet zijn werk ook.
3. Serveertip
Tiri Saganaki deelt niet graag. Please serveer dit gerecht niet op een salade. Ik kan me niet voorstellen hoe mijn oma gereageerd zou hebben als ik tiri saganaki op een salade geserveerd zou hebben. Een krokant stukje kaas hoort niet op een vochtige salade , maar eenzaam op een bordje met eenvoudigweg alleen wat Citroen erover.
4. Gelijk ervan genieten
Alhoewel je de meeste Griekse gerechten even kunt laten staan voordat je ervan gaat eten, zou ik bij dit gerecht anders willen adviseren. Tiri saganaki eet je gelijk als het op tafel komt. Het gerecht is het lekkerste als het nog warm is.
5. Citroen
De beste saganaki maak je af met een beetje verse Citroen. Onmisbaar.
Wil je zelf thuis tiri saganaki maken klik hier voor het recept.
Een gezellig blog over Griekse kaas is Say cheeeeeeeeseeeeee (Greek cheese)