Griekse Kerst,

in Nederland

Heel veel Nederlanders tellen in de winter de dagen af om weer naar Griekenland te gaan. In deze donkere dagen brengen echter veel mensen de Griekse Kerst in huis. In deze blog aandacht voor mensen die hun huis omtoveren tot een Grieks Kerstpaleisje.
Je zult in een aantal foto’s een versierde boot terug zien. Lees hier waarom.

Griekse Kerst bij Suzan

Griekse kerst

Suzan ging in 1990 voor het eerst op vakantie naar Griekenland. Sindsdien gaat ze ieder jaar minstens één keer per jaar terug. Behalve in 2020. In de afgelopen 30 jaar heeft ze al veel van Griekenland gezien. Maar favoriet is eiland Paros.

De passie voor Griekenland deelt ze met haar man. Ze hebben elkaar ook leren kennen op een Griekse volksdansgroep.
“Samen houden wij van de sfeer in Griekenland, het eten, het klimaat en vooral ook de Griekse muziek!! Zo hebben we al heel veel Griekse concerten bezocht zowel in Griekenland, Duitsland, België en in Nederland!” vertelt Suzan. 

Griekse kerst

Suzan legt uit waar haar Griekse kerst in huis vandaan komt. “De ruimte die je op de foto’s ziet is onze nieuwe tuinkamer. Een heerlijke plek achter in onze tuin. We hebben die laten plaatsen om er lekker weg te kunnen mijmeren over Griekenland met een goed glas wijn en er genieten van mooie Griekse muziek! Ook is het een lekker rustig plekje om mijn huiswerk te maken van de cursus Nieuwgrieks die ik volg bij de Griekse School Tilburg!De spulletjes in onze Griekse kerstboom zijn eigenlijk helemaal niet Grieks. We hebben alles gewoon in een tuincentrum gekocht. Maar omdat het allemaal blauw/wit is, de kleuren van vooral de Cycladen komt het Grieks over. Ook de met lichtjes versierde boot hebben we al jaren en komt van een tuincentrum! Alleen de Griekse schoenen op de grond komen wel echt uit Athene. Die hebben we daar meer dan 25 jaar geleden gekocht in een atelier waar ze die schoenen en ook klederdracht maakten.

Griekse Kerst bij Henny en Hans

Henny en Hans hebben veel vrienden in Griekenland. Deze vriendschappen zijn gesloten tijdens vakanties. Griekenland en de Griekse manier van leven staat ons wel aan.
Graag gaan ze in Griekenland waar de Grieken komen en ze proberen ook als de Grieken te leven. Ze gedragen zich niet als toerist, maar beseffen zich dat ze wel te gast zijn.
Hans en Henny nemen ieder jaar iets mee:
“In het begin om ons huis mee aan te kleden. Tegenwoordig de kruiden, thee en sausflessen om de griekse tafel in stijl aan te kleden. Ook de potjes Griekse kappari smaken beter met steeltjes er nog aan.”
In het hele huis van Henny en Hans is Griekenland terug te zien: “We hebben overal beneden iets uit Griekenland. In de woonkamer de muurschildering en de diamantpainting van de oven van ons favoriete visrestaurant. In de keuken het schilderij van Rhodosstad en in de hal de painting van het kerkje in Elouisa en het altaarstuk. Het kersttableau met kerstballen staat in de woonkamer op het tafeltje.
In de slaapkamer zeggen we iedere avond tegen elkaar Kalinigta. Iedere week eten we wel een keer Grieks te eten. Zelfs de onze trouwgelofte hangt in de hal. Nadat we in de jungle van Nikos Papas in 2021 zijn getrouwd, op Rhodos.”

Griekse Kerst bij Annemie

Annemie en haar man zijn verslaafd zijn aan Griekenland. Toen ze 20 jaar geleden op Kos kwamen waren ze op slag verliefd. “Sindsdien gaan wij ieder jaar terug in september waar we dan ook meestal nog familieleden zien die op een naburig eiland vertoeven. Zelf houden wij niet van grote drukke plaatsen of hotels dus zoeken dan ook altijd iets kleins en gezelligs op. Ook onze keuze van eilanden wordt hierop afgestemd. Verder hebben we ook enkele jaren Griekse avondlessen gevolgd om toch een beetje wat te begrijpen en wat te lezen. Verder ook enkele jaren Griekse traditionele danslessen gedaan dus we zijn er altijd als de kippen bij als er ergens live muziek is en we met ons clubje vrienden kunnen dansen want dat is wat Griekenland voor ons betekent: met vrienden,familie heerlijk rond de tafel en kletsen,eten,drinken en dansen!”

Ze koken graag Grieks koken met vrienden onder het genot van een lekkere ouzo of tsipouro. Bovendien houden Annemie en haar man ook van de gezellige sfeer van Kerst. “Deze mooie kerstballen kreeg ik van mijn nicht die altijd mee gaat naar Griekenland. Omdat het vandaag zo een grijze dag is en wij altijd heimwee hebben zorgen we alvast voor een beetje sfeer. Lekker de Griekenland magazine lezen, kerstlampjes aan, leuke,screensaver op de tv, lekker Griekse muziek en het wordt al een stuk gezelliger!”

Wat ze gaan eten met Kerst weet Annemie nog niet helemaal: “Nog geen idee, maar zal vast en zeker Griekse dingetjes zijn.  Standaard in ijskast of diepvries: xtapodi, tsipoura, feta, Griekse yoghurt, olijven enz…dus keuze genoeg!”

Sancha heeft een heerlijk Grieks plekje gecreeerd in Eindhoven.

Bij de Gulle Griek kun je alles vinden wat je Griekse hart begeert. Ook maakt ze afhaalmaaltijden, handig als je zelf geen tijd hebt om te koken.

Uiteraard is tijdens de Kerstdagen de winkel helemaal in Kerstsfeer versierd. Maar dan wel op op een Griekse manier. Want wie vaak in Griekenland komt weet dat traditioneel gezien Grieken niet een kerstboom, maar een boot versieren. Meer over deze traditie lees je hier. 

Wil je de versierde boot van dichtbij bekijken? En gelijk je Griekse boodschappen doen ? Breng dan zeker een bezoekje aan de Gulle Griek in Eindhoven.

Ben je nog op zoek naar Griekse inspiratie voor je Kerstmenu? Lees hier een aantal tips voor een heerlijk Grieks nagerecht!

Copy link
Powered by Social Snap