Wat te doen in Thessaloniki

Thessaloniki is na Athene de grootste stad in Griekenland en bevindt zich in het noorden van het land, in de provincie Makedonia. Je kunt met verschillende maatschappijen vanaf Amsterdam en Eindhoven hier naar toe vliegen. Ondanks dat het (nog) niet een heel bekende stad is, wordt deze wel steeds populairder als bestemming onder Nederlanders. In deze blog vertel ik je wat handige dingen om te weten als je de stad bezoekt, maar daarnaast ook een paar leuke adresjes!

De stad ligt aan zee en heeft een prachtige boulevard. Neem een koffie to go en doe Wat de locals doen. Lekker over de boulevard slenteren. Heel kenmerkend aan de boulevard van Thessaloniki Is het kunstwerk met de parapluutjes. Langs de boulevard ligt ook de Lefkos pirgos wat in het Grieks Witte toren betekent. Echt wit is hij niet meer, maar voor drie euro per persoon kun je hem beklimmen en uitkijken over de zee. Ook kun je een kop koffie drinken tijdens een boottochtje.

Let’s meet in Thessaloniki

Bij let’s meet in Thessaloniki kun je in een dagdeel durende tour per fiets de leukste plekjes van de stad ontdekken. Onder leiding van een Nederlandstalige Tourleider kom je op plekjes die je zelf niet zo snel zou vinden. Ze hebben verschillende tours, net waar je interesse ligt. Om de stad beter te leren kennen, en de meest bekende plekjes te bezoeken is er bijvoorbeeld de highlighttour.. Ben je meer geinteresseert in de de culinaire hoogstandjes van de stad? Dan kun je kiezen voor de ride and bite. Kijk eens op hun site wat er allemaal mogelijk is.

Hostel

Op een geweldige locatie ligt een hostel, genaamd Stay Hybrid hostel. Voor een bijzonder zacht prijsje kun je hier verblijven in kamers waar sommige hotels een voorbeeld aan kunnen nemen. Wil je je badkamer niet delen? Geen probleem! Voor maar 28 euro heb je een privé kamer met eigen badkamer.

Hop on bus

Je kunt de dure hop on bus pakken, maar de gemeente heeft ook zijn eigen bus waarmee je de stad kunt ontdekken. Tijdens de busrit kom je langs de highlights van de stad. Er is een Engelstalige gids op de bus aanwezig die vertelt over de dingen die je ziet. Hij vertrekt ieder uur een stukje verder van de Lefkos Pirgos. In oktober – mei tussen 9 en 16 uur en Juni- september van 8 uur tot 21 uur. Buslijn 50.

Kapani markt

Iets wat je zeker bezocht moet hebben als je in Thessaloniki bent is de Kapani markt. Je vindt hier kramen met vis, vlees, groente, fruit, kruiden, maar hier kun je ook prima slagen als je souvenirtjes wilt kopen voor het thuisfront.

Ano poli

Als je in Thessaloniki bent, moet je ook zeker een bezoek brengen aan het stadsdeel Ano poli. Vanaf daar heb je een adembenemend uitzicht over de stad. Bezoek de oude stadmuren en Wandel door deze bijzondere wijk. In 1917 was er een grote brand waarbij het grootste deel van het centrum verloren ging. Ano poli heeft de brand overleefd waardoor je in deze wijk een hele andere sfeer treft als in andere delen van de stad. Je waant je soms nog echt in de Ottomaanse tijd.

Koffieplekjes

Op Plateia Aristotelous vind je het Electra hotel. Je hoeft niet in dit hotel te logeren om te mogen genieten van een kop koffie met uitzicht op de rooftopbar.

Vlakbij de markt Kapani vind je een knus cafeetje met een drukke inrichting, Café Hamam. Het cafe heet zo omdat het naast de oude hamam gevestigd is. Vergaap je je aan alle tileratijntjes in het cafe tijdens een Grieks kopje koffie.

Culinair genieten in Thessaloniki

Thessaloniki staat bekend om zijn culinaire variëteit. Het zou gek zijn als ik als foodie geen aandacht zou besteden aan de keuken van deze stad. Je zou 10 kilo zwaarder terug kunnen komen uit deze stad, maar ik heb een top 3 gemaakt van typisch Thessaloniki. Wat mij betreft zijn dit de drie lekkernijen die je zou moeten proeven als je in Thessaloniki bent.

1. Bougatsa

Bougatsa vind je ook in andere delen van het land, maar nergens vind je Zoveel verschillende soorten bougatsa als in Thessaloniki. Bougatsa is een soort filodeeg met vullingen als Zoete crème, feta kaas of gehakt. Heerlijk als ontbijt of lunch. Lees hier meer over de bougatsa.

2. Trigona panoramatos

Trigona panoramatos zijn bladerdeeg driehoekjes gevuld met een zoete crème van vanille of chocola. Ze zijn kenmerkend voor deze stad en in bijna ieder zacharoplastio te koop.
Wil je ze zelf maken? Bekijk hier het recept!

3. Gemisto tsoureki me sokolata.

Als ik in Thessaloniki ben geweest, mag ik niet thuis komen zonder gemisto tsoureki me sokolata. In de winkels van Terkenlis vind je Ze. Het is zoet brood gevuld en overgoten met chocola.

Bucketlist

Deze prachtige stad zou op de bucketlist moeten staan van iedereen. Mocht je daar zijn of binnenkort daar naar toe gaan… geniet van je tijd in Thessaloniki. Eenmaal in deze stad geweest, zul je hier nog wel vaker komen.

Copy link
Powered by Social Snap