Bougatsa

Alles wat je moet weten

Bougatsa, een heerlijkheid die onder de vaste Griekenland-vakantiegangers wel bekend zal zijn. Onder het grote publiek is bougatsa echter nog best onbekend. Tijd om er een blog aan te wijden inclusief recepten en adresjes waar je in Nederland bougatsa kunt proeven.

Filo

Bougatsa wordt gemaakt van, zoals Grieken het noemen, Filo aeras (wind/lucht). Dat is dun deeg die je niet met een deegroller, maar met de hand uitrekt. Om het uit te rekken, til men de rand voorzichtig op tilt het op , trek er voorzichtig aan, en legt de rand een stukje verder. Langzaam aan krijg je een een elastisch dun deeg. Het wordt dus niet gemaakt van blader- of filodeeg.

Klein Azië

Bougatsa is meegekomen met de Griekse vluchtelingen uit Klein Azië. Omdat zij zich voornamelijk in het Noorden vestigden, staan vooral mijn geliefde Thessaloniki en de stad Serres bekend om hun lekkere Bougatsa. Voor de Grieken uit het noorden (zoals ikzelf) is het dan ook best een teleurstelling als ze in de zuidelijkere gebieden bougatsa bestellen. Vaak zie je dat je in het zuiden alleen de keuze hebt tussen Bougatsa tiri (bougatsa met kaas) en Bougatsa crema (bougatsa met een zoete creme vulling).

In steden als Thessaloniki en Serres vind je ook bougatsa met spinazie en bougatsa met gehakt. Ik eet het liefste Bougatsa tiri /kaas en Bougatsa kima /gehakt  Het is een recept die je zelf thuis kunt maken. Ik verwacht niet dat je het deeg de lucht in kunt gooien zoals de ervaren bougatsamakers die dit dagelijks doen voor hun brood… eeeh bougatsa.

Gelukkig zijn er ook genoeg adresjes hier in Nederland waar je bougatsa kunt eten. En dat is fijn, want eerlijk is eerlijk. Bougatsa maken is niet 1,2,3 gebeurd. Beide zaken zijn door mij uitgeprobeerd en goedgekeurd 🙂 Mocht je ze bezoeken lekker een freddo of een freddo capuccino bij bestellen!

Van het laatste adresje maakte ik een videoreview die je hier kunt bekijken.

Copy link
Powered by Social Snap