Met de bus reizen

In Griekenland

Met de bus reizen in Griekenland kan nogal uitdagend zijn. Zeker als je alle uitgebreide informatie voorzieningen in Nederland gewend bent.
Met de bus reizen in Griekenland is echter ook een effectieve en zeer betaalbare manier om je te verplaatsen in Griekenland. Zeker vanaf het vliegveld. Je moet echter wel een aantal dingen weten om effectief met de bus te reizen in het Griekenland. Hierover meer in dit blog.

Verschil tussen de bussen

In Griekenland is er verschil tussen de maatschappijen van bussen. Je hebt een astiko en een leoforio. De astiko is vergelijkbaar met een stadsbus en de ktel is de bus die langere afstanden aflegt. Bijvoorbeeld tussen Thessaloniki en Athene. Deze busmaatschappijen hebben verschillende websites en verschillende manieren van werken.

Ktel in Griekenland

De ktel in Griekenland verzorgt de langere busafstanden. Het zijn grotere bussen met comfort. Ze vertrekken redelijk op tijd en hebben een hoop laadruimte om je koffers te kunnen opbergen. Je kunt tegenwoordig vooraf ook een e-ticket kopen. Hiermee verzeker je je een zitplek. Als je je ticket boekt, kies je gelijk je zitplek uit.

Iedere regio heeft een eigen website. Zo is dit de website van de Ktel in Thessaloniki. Hierop vind je alle informatie voor de busreizen vanaf thessaloniki naar Athene, Asprovalta. De website is in het Grieks, vaak ook in het Engels.
Iedere regio/ stad heeft zijn eigen website. Dat maakt het even wat lastiger om je informatie te vinden.
Google is mijn beste vriend als ik moet reizen in een regio waar ik niet bekend ben. Ben ik bijvoorbeeld in Larissa en wil ik naar Volos? Dan google ik Ktel Larissa volos.
Je zult zien dat iedere KTEL website een andere indeling heeft en informatievoorziening.

Reizen met de stadsbus

Reizen met de stadsbus vind ik wat uitdagender. De informatievoorziening hiervan is gewoon niet zo makkelijk als we in Nederland gewend zijn. Als je in Nederland ergens naar toe wil dan type je gewoon het beginadres in en je eindbestemming. Dan krijg je je route.
In Griekenland met de bus reizen gaat anders. Je moet weten welke buslijn je moet hebben en waar je moet uitstappen.

Om een voorbeeld te schetsen: Ik wilde van de wijk polichni naar de wijk kalamaria in Thessaloniki. Mijn zus vertelde mij dat de overstap in het centrum is. Vervolgens pakten we de website van de regionale bus erbij. Vervolgens gingen we naar route information. Ik wist dat ik naar het stadsdeel kalamaria moest. Ik koos de buslijn die die kant op gaat en koos vervolgens van show map. Dan kun je zien wel route hij pakt en kon ik met google maps bepalen welke busstop het dichtse bij het adres lag waar ik moest zijn.

Bij busstops vind je vaak informatie met tijden. Dit zijn indicatie-tijden. Ook zie je steeds vaker digitale borden waar de lijnen en tijden op aangekondigd staan. Ik noem ze ook wel digitale sprookjesboeken.
Bussen komen toch op een andere tijd dan aangekondigd staat, regelmatig stoppen bussen die niet aangekondigd staan op het bord bij de stopplaats en adersom. Het blijft opletten bij een Griekse bushalte. 

Algemene tips als je met de bus in Griekenland reist

  1. Vraag een local. De meest snelle en handige manier is gewoon een local te vragen welke busstop je moet hebben of welke buslijn je moet pakken. De Grieken helpen je maar al te graag.
  2. Neem je tijd. Op tijd komen met de bus kan een uitdaging zijn. De vertrektijd van een bus is geen vaststaand feit. Als je op de minuut afhankelijk bent, kan het zijn dat je te laat komt op je afspraak.
  3. Neem contant geld mee. In de stadsbus vind je een apparaatje waar je een buskaartje kunt kopen. In de ktel bussen loopt er een conducteur rond waar je je buskaartje kunt kopen. Die kun je alleen contant betalen.Wil je meer blogs lezen over Griekenland?  Wat dacht je van duiken in Griekenland of tips voor in Thessaloniki

 

Copy link
Powered by Social Snap