David Vegara

restaurant piskopiano Kreta

Toen ik door de straten van Chersonissos  op Kreta slenterde zakte de moed in mijn schoenen. Engelse pubs, sushi bars en hamburgers. Vast heel leuk en gezellig, maar niet hetgeen wat ik zoek als ik in Griekenland ben.
Ik raakte aan de praat met een echte local, een Griekse die ook in de winter in Chersonissos woont. De hamvraag die ik haar stelde: “Waar eet jij als je uit gaat eten?”
Ik kreeg een lijstje van restaurantjes en een daarvan was het restaurant David Vegera in Piskopiano.

David Vegera Piskopiano

Tien minuten de bergen in vanaf Chersonissos ligt een klein dorpje Piskopiano. Het dorp heeft 400 vaste inwoners, maar het was om 21.00 uur s avonds nog een gezellige boel.
Ik had niet bij David Vegera gereserveerd. Aangekomen bij het restaurant waren er geen tafeltjes vrij en moest ik en mijn gezelschap even wachten. Dat is altijd een goed teken.

Kapperszaak

Eenmaal een tafeltje vrij namen we maar al te graag plaats. Binnen no time kwam David, de eigenaar van David Vegera aan ons tafeltje.
Ik nodigde hem uit om me te helpen met kiezen. Maar waar ik nog veel nieuwsgieriger naar was is hoe het restaurant aan zijn naam kwam. David is niet een heel gebruikelijke naam en ik dacht dat de eigenaren wellicht Joodse roots hadden.
David lachte en begon zijn verhaal:
“Mijn grootvader heeft dit restaurant David Vegara in Piskopiano in 1954 geopend en naar zichzelf vernoemd. We hebben geen Joodse voorouders. In de tijd van mijn grootvader was het heel simpel. De peetvader betaalt de uitgaven van de doop, dus hij bepaalt de naam. Hij koos voor David.
Mijn grootvader David begon een kapperzaak met een koffiezaak. Ook dat was vroeger hier heel gebruikelijk . Daar waar je geknipt werd kon je ook een kop koffie nuttigen. Tot 1990 was het deze combinatie.
In 1993 nam ik het over en rennoveerde heel de boel. Einde van het jaar ga ik met pensioen en dan neemt mijn zoon Lefteris het over. “
Ik werd meegenomen langs de familiefoto’s en werd voorgesteld aan ieder familielid.

Menu David Vegara Piskopiano

David adviseerde ons de dolmadakia te nemen. Zijn vrouw had vandaag ook gevulde courgettebloemen gemaakt. Daar  kon ik uiteraard geen nee op zeggen. Wat aten we nog meer?
Gefrituurde courgette, Calamaris, salade van marouli, gegrilde pittige pepers, frietjes, sardientjes. We aten ook twee gerechten die voor mij nieuw waren: Kretenzische worst en Apaki. Apaki is een traditioneel streekgerecht uit Kreta. Eerst wordt het varkensvlees voor twee dagen gemarineerd met verschillende kruiden en azijn. Vervolgens wordt het vlees gerookt.

 

Bezoeken David Vegera in Piskopiano Kreta

Wil je ook de heerlijke gerechten van David Vegera in Piskopiano Kreta proeven? Neem dan voor de locatie een kijken op hun facebook pagina. Het restaurant heeft, zoals meer restaurants in Griekenland geen website.

 Meer tips

Wil je meer tips voor goede restaurants in Griekenland? Lees dan ook de blog mezedolatria in Thessaloniki of de recensie van Giannis, mijn lievelingstaverne in Loutraki.

Copy link
Powered by Social Snap